President Niinistö på statsbesök i Namibia: ”Våra länder har en lång gemensam historia – nu bygger vi framtiden”

Presidenterna vid den gemensamma presskonferensen. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Presidenterna vid den gemensamma presskonferensen. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö gjorde ett statsbesök i Namibia den 27–28 april 2023.

Namibias president Hage G. Geingob tog emot republikens president Sauli Niinistö på statsbesök vid en välkomstceremoni i Windhoek torsdagen den 27 april. Under mötet diskuterade presidenterna Finlands och Namibias bilaterala relationer och det världspolitiska läget.

President Niinistö sade att av de afrikanska länderna har Finland de längsta förbindelserna med Namibia. ”Vi var ett tidigt och starkt stöd för självständighetsrörelsen och det första landet som upprättade diplomatiska förbindelser med Namibia. Som ni sade spelade president Ahtisaari en viktig roll i denna självständighetsprocess. Jag har nöjet att framföra hans och fru Eeva Ahtisaaris varma hälsningar till er och till Namibias folk”, sade presidenten.

”Vi diskuterade den globala situationen, som för närvarande är långt ifrån tillfredsställande. Jag tror att vi är överens om att dialog och diplomati är de ord vi nu behöver – och mer samförstånd.”, konstaterade president Niinistö vid en gemensam presskonferens efter mötet.

Heliga stenfragment repatrieras

Kungen av Ondonga Fillemon Shuumbwa Nangolo håller stenfragmenten i handen, president Niinistö och president Geingob applåderar. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Före presskonferensen deltog båda presidenterna i en ceremoni för att återbörda två fragment av den rituella maktstenen i konungariket Ondonga. Fragmenten hade lösgjorts från stenen 1886 i strid med konungarikets lag. Avtalet om repatriering undertecknades mellan Finlands och Namibias nationalmuseer. I tillställningen deltog även Ondongarikets kung Fillemon Shuumbwa Nangolo.

På kvällen torsdagen den 27 april var Namibias president Hage G. Geingob värd för en galamiddag i Windhoek där president Niinistö höll ett tal.

I president Niinistös följe ingick en företagsdelegation med representanter för olika branscher inom näringslivet.

Statsbesöket avslutas

Under den andra dagen av statsbesöket i Namibia, fredagen den 28 april, träffade president Niinistö Namibias premiärminister Saara Kuugongelwa-Amadhila och parlamentets talman Peter Hitjitevi Katjavivi. Diskuterade frågor var bland annat de bilaterala förbindelserna, möjligheterna att fördjupa det ekonomiska samarbetet samt det globala säkerhetsläget.

På eftermiddagen samtalade president Niinistö med namibiska universitetsstuderande om samarbetet inom högskoleutbildningen mellan Finland och Namibia, tankar och erfarenheter bland finländska ungdomar och möjligheter att utveckla kontakterna mellan finländare och namibier.

I Windhoek deltog president Niinistö också i ett företagsseminarium där han höll öppningsanförandet.

Det föregående besöket från Finland till Namibia på presidentnivå gjordes av president Tarja Halonen 2011.