President Niinistö vid Koreas presidents statsbesök: ”Ni har vårt fulla stöd till fredsskapande insatser”

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Republiken Koreas president Moon Jae-in avlade ett statsbesök i Finland tillsammans med sin maka Kim Jung-sook den 9–11 juni 2019. Värdar för besöket var republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio.

Presidenterna diskuterade både i enrum och i utökad sammansättning på Presidentens slott måndagen den 10 juni. ”Relationen mellan våra länder är utmärkt och mycket nära. Kontakterna har fortsatt att öka och utvecklas med åren. Ett bevis på detta är också de i dag undertecknade dokumenten som rör ett brett spektrum av samhällslivet”, summerade president Niinistö vid presskonferensen. I samband med besöket stärktes samarbetet mellan länderna genom överenskommelser och samförståndsavtal bland annat om uppstartsföretag, innovation, jämlikhet och energi. Under mötet beseglades dessutom öppnandet av en direkt flygrutt från Helsingfors till Busan.

Sisu för koreaner

President Niinistö betonade parallellerna mellan Republiken Finlands och Republiken Koreas historia, utan att glömma svåra erfarenheter. En annan likhet är att svårigheterna har blivit en ansats till framgång: ”Människorna är likasinnade. I Finland kallar vi det för sisu, och vi överlåter gärna denna finska innovation, sisun, också till ert förfogande. Det är ansvarskänsla och uthållighet, att man efter bästa förmåga gör sin del av arbetet.” Våra länder samarbetar och delar erfarenheter också genom projekt som kallas working holiday och talent boost. Tack vare dem får talangfulla unga tillfälle till utbyte i form av besök och arbete i Finland och Korea.

Redo att erbjuda goda tjänster

Presidenterna utbytte åsikter om bland annat det multilaterala systemets tillstånd, jämlikhet, klimatförändringar och Finlands kommande EU-ordförandeskap. Ett huvudtema vid mötet var situationen på Koreahalvön och förhandlingarna om Nordkoreas kärnprogram ”Koreahalvön står i brännpunkten för världspolitiken, och egentligen i brännpunkten för fredspolitiken, skulle man kunna säga. Vi sätter stort värde på president Moons arbete för att uppnå fred, en historisk fred på Koreahalvön”, sade president Niinistö och påpekade att det inte är endast Koreahalvön det gäller, utan att eventuella framsteg är betydelsefulla för hela världen. Han sade att Finland bidragit till EU:s riktlinje och att Finland står bakom den. Samtidigt ger Finland sitt odelade stöd till president Moons fredssträvanden: ”Ni har vårt fulla stöd, ärade president. Och vi är även redo att erbjuda goda tjänster, om sådana skulle behövas.”

Presidenterna på företagsforum

På president Moon Jae-ins program på måndagen stod också en lunch på inbjudan av Helsingfors stad, ett möte med riksdagens talman och ett besök vid Aalto-universitetet. Fru Kim Jung-sook besökte Nya barnsjukhuset och Designmuseet tillsammans med fru Jenni Haukio. Dagen avslutas med en galamiddag på Presidentens slott med president Niinistö och fru Jenni Haukio som värdar.

Tisdagen den 11 juni träffade president Moon Jae-in statsministern på Villa Bjälbo. President Moon höll ett anförande på ett företagsforum i Paasitorni och lade ned en krans på Sandudds begravningsplats tillsammans med president Niinistö.

Det senaste presidentbesöket från Sydkorea till Finland ägde rum 2006 då president Tarja Halonen stod värd för president Roh Moo-hyuns statsbesök. President Niinistö besökte Seoul i Sydkorea senast 2012 i samband med det internationella toppmötet om kärnsäkerhet.