Republikens presidents internationaliseringspris till Neural DSP, Kuusakoski Group, AGCO-koncernen och EnergyVaasa

Företrädare för Neural DSP, Kuusakoski Group, AGCO Corporation och EnergyVaasa fotograferade tillsammans med republikens president. Foto: Roni Hemilä/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö delade ut internationaliseringspriserna för 2023 fredagen den 24 november 2023 i Presidentens slott.

Till årets nykomling utsågs Neural DSP Technologies Oy, ett high tech-företag som utvecklar och tillverkar mjukvara och utrustning för digital ljudbehandling. I kategorin tillväxtföretag gick utmärkelsen till familjeföretaget Kuusakoski Group Oy med specialisering på återvinningstjänster. I år premierades för tredje gången en långsiktig internationell investerare som har skapat ett betydande ekonomiskt värde för den finländska ekonomin. Priset tilldelades AGCO-koncernen som tillverkar traktorer och motorer och är verksam i Finland genom AGCO Power och Valtra. Gemenskapspriset delades ut till EnergyVaasa, Nordens största energikluster med ett omfattande nätverk av företag och forskningsinstitut inom energibranschen.

”Det är glädjande att se finsk framtidsinriktad kompetens”, sade president Niinistö i sitt gratulationstal till de prisbelönta företagen.

Republikens presidents internationaliseringspris delas ut årligen som ett erkännande till finländska företag eller sammanslutningar som har nått internationell framgång. Utöver internationell framgången betonas i bedömningen verksamhetens etiska karaktär, Inverkan på utvecklingen av finländsk kompetens och sysselsättning samt inverkan på utländska investeringar.