Rysslands president Vladimir Putin besökte Finland

Republikens president Sauli Niinistö tog emot Rysslands president Vladimir Putin på arbetsbesök till Finland. Foto: Roni Rekomaa / Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö stod värd för ett Arbetsbesök av Rysslands president Vladimir Putin

De officiella samtalen fördes på eftermiddagen på Presidentens slott. På den gemensamma presskonferensen berättade president Niinistö att presidenterna hade behandlat ett brett spektrum bilaterala och regionala frågor såsom samarbetet i Europarådet, bekämpningen av utsläpp av sot och läget kring Östersjön.

”Under Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet stod åtgärder för att minska utsläpp av sot högt på agendan och jag är mycket nöjd över att jag nu av presidenten fått höra att Ryssland har tagit utmaningen på allvar”, sade president Niinistö i början av presskonferensen.

De officiella samtalen i salongen på tredje våningen. Foto: Roni Rekomaa / Republikens presidents kansli

I fråga om Europarådet noterade president Niinistö belåtet att Ryssland åter deltar i rådets arbete. ”Det har Finland bidragit till. Det är väldigt angeläget att Ryssland tar del av regleringen av de mänskliga rättigheterna i Europa”, sade president Niinistö.

Under presskonferensen tangerades frågan om att INF-avtalet som begränsar bruket av medeldistansrobotar inte längre gäller, och president Niinistö fann läget mycket problematiskt. ”Jag tror att problemet är störst för Europa. Därför är det extremt viktigt att få igång nya förhandlingar om vapenkontroll och att nå avtal”, sade president Niinistö till medierna.

Enligt president Niinistö tog man även upp Ukraina under samtalet som sammanlagt räckte en timme. ”Det verkar göras konkreta insatser, vilket jag gärna vill understöda”, konstaterade han. Republikens president Sauli Niinistö avlägger ett officiellt besök i Ukraina i september.

President Niinistö och president Putin på presskonferensen i Rikssalen. Foto: Roni Rekomaa / Republikens presidents kansli

Inga problem i de bilaterala relationerna

Ett av samtalsämnena under besöket var de bilaterala relationerna mellan Finland och Ryssland. ”Vi är på många områden på väg mot det bättre, till exempel inom handeln och turismen mellan våra länder. Vi kan se en ökning inom båda”, sade president Niinistö.

Efter presskonferensen åkte presidenterna med båten Kultaranta VIII till Sveaborg där de fortsatte diskussionerna i samband med en middag.

President Niinistö och president Putin på Sveaborg. Foto: Roni Rekomaa / Republikens presidents kansli

 

Gemensam presskonferensen