Sammanhållning ger styrka – President Niinistö och fru Haukio besökte Vasa

Med ledamöterna i Vasa ungdomsfullmäktige diskuterade presidentparet klimatförändringen, återvinning och frågor som berör unga. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Med ledamöterna i Vasa ungdomsfullmäktige diskuterade presidentparet klimatförändringen, återvinning och frågor som berör unga. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besökte Vasa torsdagen den 1 november 2018.

Dagen inleddes i Företagsbyn där presidentparet bekantade sig med verksamheten tillsammans med ledamöter i Vasa stads ungdomsfullmäktige. Företagsbyn är en lärandemiljö för skolelever i årskurserna 6 och 9 där eleverna genom olika övningar får en inblick i arbetsliv, ekonomi och samhälle.

Med ungdomsfullmäktigeledamöterna diskuterade presidentparet klimatförändringen, återvinning och frågor som berör unga. ”De unga är inte aktiva bara på sociala medier, de är också mycket väl insatta i klimatförändringen”, sade Roosa Rantala, vice ordförande för fullmäktige, i sitt inledningsanförande. Hon betonade att de politiska beslut som fattas i dag påverkar mest just de unga. ”It’s time to take action!”

I Företagsbyn pågick en företagsdag med sjätteklassisterna i Suvilahden alakoulu. Eleverna fick pröva på olika yrken i egenskap av konsumenter och medborgare i en simulerad stad. Presidentparet träffade unga som bekantade sig bl.a. med Wärtsilä, ABB och Osuuskauppa KPO.

Från Företagsbyn fortsatte president Niinistö och fru Haukio till undervisnings- och forskningscentret Technobothnia. Under en rundabordsdiskussion med representanter för högskolorna, företag och Vasa stad diskuterades tekniker som är renare med tanke på miljön: förnybara energikällor, vindkraft och ny ackumulatorteknik.

”Vi är bra på att göra saker tillsammans”, sade Vasas stadsdirektör Tomas Häyry om den exemplariskt livskraftiga Vasaregionen. Vår särskilda styrka är att vi är väldigt internationella, vilket även ställer vissa utmaningar. Annukka Jokipii, prorektor för Vasa universitet, berättade att det de facto talas över ett hundra olika språk på universitetets kampus.

Det går bra för Vasa

På eftermiddagen träffade president Niinistö och fru Haukio medborgare i köpcentret Rewell Center i hjärtat av Vasa. ”Jag har förstått att i Vasa ler livet som på Strömsö. Eller åtminstone närapå”, sade president Niinistö i sitt tal till Vasaborna.

”Hos Technobothnia fick jag höra att samarbetet i Vasa fungerar fint. Man skulle kunna tro att det är svårt att samarbeta i en tvåspråkig kommun. Men här stämmer det inte: tvåspråkigheten skapar sammanhållning. Det brukar sägas att språket förenar; här säger man att språken förenar.”

Presidenten sade att besöket har varit en uppmuntrande upplevelse allt från samtalen med de unga till besöken på högteknologiföretagen. ”Bekämpningen av klimatförändringen tycks vara ett centralt tema som många funderar på. Det är fint.”

Efter talet intervjuades presidenten av journalisten Stig Nygård på scenen i Rewell Center.

Besöket avslutades i Vasa stadshus där president Niinistö och fru Haukio deltog i en gemensam konsert med Vasa och Seinäjoki stadsorkestrar. På konserten uruppfördes Leif Segerstams symfoni nr. 319, Det mänskliga undret, tillägnad presidentparets son Aaro.