Självständighetsdagen firades tillsammans

Barnen anländer till Presidentens slott. Foto: Jon Norppa/Republikens presidents kansli

Barnen anländer till Presidentens slott. Foto: Jon Norppa/Republikens presidents kansli

Finlands självständighetsdag firades i år tillsammans på distans. Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio var värdar för självständighetsdagens fest, där finländsk scenkonst varvades med festliga inslag från tidigare årtionden. Dessutom fick vi också se hur självständighetsdagen firades i olika delar av Finland. Yle förmedlade festen till hemmen i direktsändning.

Regionala inslag presenterade det finländska samhällets styrkor

Under självständighetsdagskvällen fick tittarna hälsningar från olika håll i Finland i form av regionala inslag. På Jorvs sjukhus i Esbo delade anställda vid avdelningarna för lungsjukdomar och intensivvård med sig av sina tankar om coronapandemin och berättade hur de hanterar den. Pandemin har inte i något skede stoppat det finländska samhället som fortsätter att rulla på också i utmanande situationer.

Frivilligarbete och dess betydelse presenterades när sändningen fortsatte från Ilomants. Där är det Röda Korset, frikyrkoförsamlingen och Lions Club som tillsammans ser till att EU:s livsmedelsbistånd når dem som behöver det.

Efter det berättade de finska besättningsmedlemmarna på det finskflaggade fraktfartyget m/s Hjördis hur de upplever finskheten när de tillbringar långa tider utomlands. Fraktfartyget seglade i Kielkanalen på väg mot Nederländerna med last från den finländska stålindustrin.

Under det regionala inslaget från Vuosanka vid Kajanalands brigad fick tittarna ta del av vad beväringar och en kvinna som fullgör sin frivilliga militärtjänst tänker om försvaret och självständigheten. I det nästa inslaget presenterades ren inhemsk matproduktion på en växthusgård i Närpes.

Ett videoinslag med vackra finländska naturvyer från Åland till Lappland tog tittarna till Enontekis, närmare bestämt renbeteslaget i Lapska armen, för att träffa renvärden Juha Tornensis och hans söner. De berättade om samernas förhållande till naturen och om oron för att bevara naturen för kommande generationer. Besöket i Lapska armen avslutades med att Juha Tornensis framförde en jojk som hans farfar i tiden hade tillägnat Helsingfors.

När barn och unga fick ordet blickade de på framtiden med tillförsikt: de framhävde vikten av lycka, de nära och kära och viljan att jobba för sina drömmar. De medverkande barnen och ungdomarna uttryckte också sin oro över klimatförändringen och dess följder.

Presidentparet träffade krigsveteraner och en lotta

Under veckan före självständighetsdagen träffade president Niinistö och fru Haukio via videolänk herr Yrjö Rimpinen från Kumo, som är veteran från fortsättningskriget och Lapplandskriget, och fru Aila Salo från Raumo, som var lottaflicka under vinter- och fortsättningskriget.

Vid mötet berättade herr Rimpinen att han ibland hade haft hemlängtan på fronten, men att det aldrig hade fallit honom i hågen att lämna sin plats eller sina skyldigheter. I sitt samtal med presidentparet lyfte fru Salo fram kvinnornas roll med tanke på bevarandet av självständigheten.

Före självständighetsdagen träffade president Niinistö i Presidentens slott också general Jaakko Valtanen som under de senaste åren varit den första gästen som anlänt till Rikssalen på självständighetsdagens festmottagning. Mötet inleddes med att presidenten ur sin dagbok läste ett utdrag från en tidigare självständighetsdag, där han beskrev sina känslor när generalen steg in i Rikssalen till tonerna av Jägarmarschen för att skaka hand med presidentparet: ”När jag skakar hand med honom är min hand stabil, blicken samlad, men innerst inne skälver det till.”

General Valtanen berättade för president Niinistö att han har tilltro till framtiden och den finländska ungdomen. I dagens samhälle finns det fortfarande en stark vilja att försvara det egna landet och självständigheten. Viljan beror på att en enskild medborgares ställning och rättigheter är tryggade i Finland. Generalen delade också president Niinistös tanke om att känslan av delaktighet och samhörighet är en viktig del av denna vilja.

Brett utbud av kultur

På självständighetsdagen såg vi också ett brett utbud av konst och kultur. Festen inleddes på traditionellt sätt med att Gardets musikkår spelade Jägarmarschen. I Rikssalen tolkade solisterna Aarne Pelkonen och Diandra ett urval låtar, bland dem Sinua, sinua rakastan av Kaj Chydenius. I orkestern medverkade Jukka Perko, Marzi Nyman, Jani Pensola, Seppo Kantonen och Eriikka Maalismaa.

Barnen i sånggruppen Biolapset höjde stämningen i tak i Atrium och Spegelsalen med sin rap Ota pallosta kii. I Atrium uppträdde också skådespelarna Seela Sella och Esko Salminen. Föreställningen, som var regisserad av Mika Myllyaho, baserade sig på ett recitationskollage sammanställt och redigerat av fru Haukio.

För kvällens första vals till tonerna av Valse Lente stod dansare från Finlands nationalbalett. Dessutom uppförde kantelekonstnären Ida Elina och dansaren Atte Kilpinen sin egen tolkning av Finlandia-hymnen.

Den fina kvällen avslutades med studentkören Ylioppilaskunnan Laulajat och sången Isänmaalle.

På grund av coronaläget hade största delen av kvällens uppträdanden spelats in på förhand. Dessutom sammanställdes till exempel musikinslaget med gruppen Biolapset av flera olika delar som hade bandats in vid olika tidpunkter.

Yle, festens samarbetspartner, visade självständighetsdagens program i direktsändning.