Självständighetsdagen firas i Presidentens slott – gällande begränsningar och rekommendationer med anledning av coronaviruset iakttas

Finlands självständighetsdag firas i år på ett nytt sätt. I stället för den traditionella mottagningen med inbjudna gäster har republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio bjudit in tv-tittarna att fira självständighetsdagen virtuellt. Under kvällen får vi ta del av stämningen i Presidentens slott och se hur självständighetsdagen firas på olika håll i Finland.

Republikens presidents kansli har vid planeringen av självständighetsdagens program noga följt med hur coronavirusläget utvecklas. Arrangemangen har anpassats till att motsvara det rådande coronavirusläget så att programmet kan genomföras på ett tryggt sätt. I Presidentens slott iakttas särskild försiktighet och de begränsningar och rekommendationer som gäller i Helsingfors och Nyland med anledning av coronaepidemin.

Sändningen på självständighetsdagen och förberedelserna inför den följer regionförvaltningsverkets anvisningar om mötesbegränsningar. Vid inspelningen används bland annat fjärrstyrda och obemannade kameror. Alla som är på plats i Presidentens slott är också extra noga med att hålla avstånd och iaktta god hygien och att i mån av möjlighet använda munskydd.

Hälsosäkerheten har beaktats även i fråga om ventilation och luftrening. Som en ytterligare försiktighetsåtgärd utförs omfattande coronatestning bland dem som arbetar i Presidentens slott på självständighetsdagen.

Sändningens framföranden och regionala inslag har bandats in på förhand veckan före självständighetsdagen. Dessutom uppträder artisterna i mindre ensembler och en del framföranden sammanställs av delar som spelats in vid olika tidpunkter.

Yle är festens samarbetspartner och visar självständighetsdagens program i direktsändning.