Självständighetsdagen i Presidentens slott firades med temat tiderna förändras

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio var värdar för självständighetsdagens festmottagning i Presidentens slott onsdagen den 6 december 2023. Temat för mottagningen var tiderna förändras.

Till Presidentens slott hade i år inbjudits cirka 1 700 på olika sätt meriterade gäster från olika delar av Finland. Många av gästerna har gjort en lång karriär som banbrytare, förebilder och mentorer. På gästlistan fanns också unga innovatörer, experter på framtida framgångsfaktorer och personer som garanterar säkerheten i vårt samhälle och vår vardag. Särskild uppmärksamhet ägnades åt insatser som stöder barn och unga.

Vid årets mottagning var arkiater Risto Pelkonen (f. 1931) den första av gästerna som hälsade på presidentparet (f. 1931). Arkiater Risto Pelkonen har gjort en lång och framstående karriär som läkare, forskare och lärare.

Hedersgäster vid mottagningen i Presidentens slott var våra krigsveteraner och lottor, för vilka presidentparet enligt tradition bjöd på kaffe i Gula salen. Veteranerna och lottorna anlände i år till Presidentens slott genom entrén på Norra Esplanaden till tonerna av Jägarmarschen av Jean Sibelius.

Även i år var ett stort antal av gästerna inbjudna för första gången.

Musiken var inspirerad av finskhet och traditioner

För musiken i Rikssalen svarade Gardets musikkår, som redan i över 200 år har uppträtt i statliga representationsuppdrag, samt Gardets Combo med Ilta som solist. Den valda musiken värnade om traditioner med betoning på inhemska kompositioner. Förutom finska klassiker omfattade dansmusiken även arrangemang av nyare låtar.

Kvällens hedersgäster, veteraner och lottor från våra krig, fick under kaffebjudningen lyssna på Ylioppilaskunnan Laulajat (Studentkörens Sångare), en föregångare inom finländsk körkonst.

I salongen på tredje våningen var det Sami Pitkämö med orkester som svarade för musiken. Orkesterns repertoar består av älskade schlagerklassiker och evergreens från flera decennier.

Trakteringen var en återblick på tidigare mottagningar

Trakteringen på självständighetsmottagningen 2023 fokuserade liksom tidigare år på inhemsk och miljövänlig mat. Årets specialtema var de mottagningar som presidentparet tidigare har stått värd för. På menyn fanns minst en populär anrättning från varje mottagning.

Gästerna bjöds på ekologiskt och lokalt producerad mat och andra produkter med minsta möjliga miljöpåverkan. I sortimentet ingick bland annat fisk, vilt, bär, grönsaker samt finska svampar. I den vegetariska smörgåstårtan var en av ingredienserna morot, årets grönsak 2023.

Dekorationerna för mottagningen var klassiska och präglade av praktfulla blommor. Färgskalan gick från vitt och blått till pastellnyanser av lila och rosa. I blomsterarrangemangen ingick ros, nejlika, fresia, germini, kalla, prärieklocka och lilja.

Det traditionella samarbetet med läroanstalter fortsatte även i år. I köket lagades smörgåstårtor av studerande vid yrkesläroverket Perho Liiketalousopisto. Studerande från Esboregionens utbildningssamkommun Omnia hjälpte till med serveringen.

Hälsosäkerheten beaktades i arrangemangen

Hälsosäkerheten beaktades på olika sätt i arrangemangen av mottagningen. Ventilationen i Presidentens slott var effektivare än vanligt och det fanns luftrenare och handspritstationer i alla de salar och rum som gästerna hade tillträde till. Också munskydd fanns att tillgå.

De inbjudna gästerna hade uppmanats att av hänsyn till andra gäster avstå från att delta i mottagningen om de hade känt sig sjuka, hade symtom som tyder på coronasmitta eller nyligen hade exponerats för coronaviruset.