Självständighetsdagens festmottagnings artister 6.12.2019

Gardets musikkår – läktaren i Rikssalen

Gardets musikkår är Finlands äldsta yrkesorkester som varit verksam utan avbrott. Musikkåren firar i år sitt 200-årsjubileum och den har under hela sin historia uppträtt i statliga representationsuppdrag. Orkestern stod för bakgrundsmusiken också vid republikens presidents första festmottagning på självständighetsdagen för exakt 100 år sedan.

Gardets musikkår har för välkomstceremonin och de första danserna i Rikssalen valt musik som slår vakt om traditionerna. I programmet upp-märksammas dessutom Armas Järnefelts jubileumsår. Dansen inleds med en vals som presidentparet har valt. I år är första valsen Raimo Roihas komposition Maailman kaunein maa.

På självständighetsdagens festmottagning dirigeras musiken under välkomstceremonin av chefskapellmästaren för Gardets musikkår, musik-major Pasi-Heikki Mikkola och dansmusiken av musikmajor Tomi Väisänen.

Gardets Combo med solister – nedre våningen i Rikssalen

Gardets Combo är Försvarsmaktens underhållningsorkester, som regelbundet uppträder med Finlands bästa solister. Ensemblen kännetecknas i synnerhet av den blåssektion som med sina fem spelare blåser liv och skapar variation i varje repertoar. Gardets Combo grundades på 1990-talet vid Gardets  musikkår av musikmajor Raine Ampuja. På republikens presidents självständighetsmottagning har Gardets Combo uppträtt sedan början av 2000-talet.

I år underhåller Combo gästerna på dansgolvet i Rikssalen med ett urval finska evergreens. Chef för Gardets Combo är översergeant Eero Saunamäki.

Solister:

Laura Voutilainen är en av Finlands mest kända sångare. Hon har gett ut sammanlagt tretton album, varav flera har sålt guld och platina. Hon har också belönats två gånger med Emma-priset för årets kvinnliga solist. Voutilainen har uppträtt i flera tv-program och varit röstskådespelare i många filmer. Hon har också stor erfarenhet av musikaler. År 2002 representerade Voutilainen Finland i Eurovision Song Contest. Våren 2020 upp-träder Laura Voutilainen i Helsingfors i musikalen We Will Rock You som berättar om rockbandet Queen.

Lauri Mikkola är en sångare och skådespelare från Helsingfors som under de senaste tio åren har varit frilansmusiker i flera grupper och bakgrunds-sångare för många finländska artister. Under de senaste åren har Mikkola blivit känd för sina musikalhuvudroller bland annat på Helsingfors stads-teater, Tampereen Työväen Teatteri och sommarteatern i Valkeakoski. Bland musiktävlingarna på tv har Lauri Mikkola deltagit i The Voice of Finland och Tävlingen för ny musik. Våren 2020 står Lauri Mikkola på scenen i Helsingfors i musikalen We Will Rock You som berättar om rock-bandet Queen.

Cantores Minores – kaffestunden med veteranerna

Helsingfors domkyrkas finska gosskör Cantores Minores, grundad 1952, är Finlands största och äldsta kör för pojkar. För närvarande är det över 500 pojkar och unga män i åldern 4–26 år som sjunger och studerar i kören.

Dirigent Hannu Norjanen är körens konstnärliga ledare och rektor för musikinstitutet Cantores Minores. Under hans tid har körens klassiska inter-nationella repertoar utvidgats och den moderna musikens andel ökat. Cantores Minores har gjort 65 konsertturnéer runt om i världen och uppträtt till exempel på den berömda Mariinskij-teatern i Sankt Petersburg.

Vid republikens presidents festmottagning på självständighetsdagen upp-träder kören med 41 sångare. Kvällens ensemble är en del av representation-skören och sångarna är i åldern 11–26 år. Cantores Minores program består av finländsk musik med teman som knyter an till självständighetsdagen. Som hyllning till veteranerna och lottorna framför kören bland annat Veteraanin iltahuuto (Veteranens kvällssång) komponerad av Kalervo Hämäläinen.

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio är körens be-skyddare.

Club For Five – Salongen på 3:e våningen

A cappella-gruppen Club For Five, som firar sitt 20-årsjubileum nästa år, vill rasera föreställningar om vad man kan göra med en människoröst. Även om inga musikinstrument syns på scenen kan man på en konsert med Club For Five höra allt från elgitarrer till trumsolon. Gruppen nöjer sig inte enbart med att imitera olika musikinstrument, utan det hela fogas samman med skicklig ensemblesång och lekfullt musicerande.

Tuukka Haapaniemi, Jouni Kannisto, Susanna Lukkarinen, Maija Sariola och Juha Viitala fyller sina framträdanden med glädje, energi och virtuositet. På självständighetsdagens festmottagning bygger repertoaren på det fin-ländska nationallandskapet som varieras med fläktar från andra delar av världen.

Club For Five har gett ut åtta studioalbum, två liveskivor och två samlingsalbum. Gruppen som har belönats med sex guldskivor har turnerat förutom i Finland även i Asien, Amerika och på olika håll i Centraleuropa. I början av december beger sig Club For Five ut på sin trettonde julturné.