Självständighetsmottagningen i Presidentens slott var en hyllning till Finland som har tilltro till sig självt

Vid mottagningen på självständighetsdagen 2022 var minister Elisabeth Rehn först att hälsa på presidentparet. Minister Rehn har gjort en framgångsrik och prestigefylld karriär inom inrikespolitik och fredsmedling. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Vid mottagningen på självständighetsdagen 2022 var minister Elisabeth Rehn först att hälsa på presidentparet. Minister Rehn har gjort en framgångsrik och prestigefylld karriär inom inrikespolitik och fredsmedling. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Finlands självständighetsdag högtidlighölls med en mottagning under värdskap av republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio tisdagen den 6 december 2022 i Presidentens slott. Temat för mottagningen var Finland som har tilltro till sig självt.

I år hade man bjudit in personer som har arbetat för det finländska samhället under svåra tider och bidragit till att ta fram Finlands bästa sidor.

Antalet gäster vid mottagningen var ungefär en tredjedel mindre än under tidigare år. Omkring 1 300 personer från hela Finland var inbjudna. Bland gästerna fanns hälso- och sjukvårdspersonal, personer med ansvar för den övergripande säkerheten, volontärer samt experter som arbetar med framtidens framgångsfaktorer.

En stor del av gästerna var bjudna för första gången, medan man i år har färre gäster som av tradition har varit inbjudna i deras officiella egenskap. De gäster som var inbjudna till den inställda mottagningen på självständighetsdagen 2021 fanns med på gästlistan. Först att hälsa på presidentparet var minister Elisabeth Rehn.

Självständighetsdagens hedersgäster, veteraner och lottor från våra krig hade presidentparet bjudit in till en särskild festmottagning i Presidentens slott
veckan före självständighetsdagen.

Enligt president Niinistö firas Finlands självständighetsdag i år under helt andra förhållanden än 2019, då självständighetsmottagningen senast ordnades. Presidenten talade om mottagningen vid en presskonferens torsdagen den 24 november i Presidentens slott. Pandemin har utmanat oss på många sätt, och den har fortfarande inte avtagit. Samtidigt har det ryska anfallskriget skakat hela västvärlden.

”Det kan tyckas som om det inte finns så mycket att fira, men självständighetsdagen är ett bra tillfälle, och därmed också mottagningen, att visa tacksamhet och respekt. Ju svårare tider vi lever i, desto större orsak finns det att visa tacksamhet och respekt.”

Hänsyn till hälsosäkerheten

Förutom att antalet gäster på mottagningen var mindre än vanligt beaktades hälsosäkerheten också i andra arrangemang. Det fanns bland annat gott om automater för handdesinficering och luftrenare i Presidentens slott. Också munskydd fanns att tillgå.

I musiken klingade traditioner och det finländska själslandskapet

På självständighetsdagen stod Gardets musikkår och Gardets Combo med Maria Lund som solist för musiken i Rikssalen. Den valda musiken värnade om traditioner med betoning på finländska kompositioner.

I salongen på tredje våningen uppträdde Jukka Perko Avara med vänner. Repertoaren hedrar den framlidne konstnären Vesa-Matti Loiri med musikstycken utvalda ur hans produktion och framförda i instrumentala versioner arrangerade för självständighetsdagen.

Inhemskt och miljövänligt i traktering och dekorationer På menyn fanns inhemska ekologiska produkter, fisk och vilt. De söta munsbitarna innehöll till exempel hallon och buskblåbär från Gullranda och andra inhemska bär. I år hade slottet dekorerats med naturmaterial, fröhus från blommor och växter samt snittblommor.

Vid mottagningen 2022 fortsatte också det traditionella samarbetet med läroanstalter. I köket arbetade kockstuderande från Åbo yrkesinstitut och vid serveringen bistod studerande från Perho Liiketalousopisto i Helsingfors.