Temat för självständighetsdagens festmottagning var kunskap och samhällsdebatt

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio var värdar för självständighetsdagens festmottagning på Presidentens slott fredagen den 6 december 2019.

Temat för festmottagningen var kunskap och samhällsdebatt. Inbjudna var i synnerhet personer och företrädare för institutioner som genom sin verksamhet främjar förmedlingen av tillförlitlig information och samhällsdebatten. I trakteringen och dekorationerna betonades liksom under tidigare år inhemska och miljövänliga alternativ.

1 700 gäster med olika meriter

I år hade cirka 1 700 meriterade gäster från olika delar av Finland inbjudits till mottagningen. I enlighet med temat fanns bland de inbjudna gästerna till exempel forskare, facklitterära författare, journalister, yrkespersoner inom fostran och utbildning samt tjänstemän och sakkunniga.

Hedersgäster var våra krigsveteraner och lottor. De var de första gästerna som anlände för att klockan 19 hälsades välkomna av presidentparet till takterna av Jägarmarschen av Sibelius.

Musiken speglar den finländska folksjälen

Gardets musikkår stod för musiken under välkomstceremonin och under början av kvällen i Rikssalen. Musikkåren hade valt musikstycken som värnar om traditionerna. I programmet uppmärksammades dessutom Armas Järnefelts jubileumsår. Dansen inleddes med en vals som presidentparet hade valt. I år var första valsen Raimo Roihas komposition Maailman kaunein maa som gjordes känd av sångaren Reijo Taipale som avled i år.

Gardets Combo med Laura Voutilainen och Lauri Mikkola som solister underhöll gästerna på rikssalens dansgolv med finska evergreens.

Vid kaffestunden med veteranerna och lottorna uppträdde gosskören Cantores Minores med hela 41 sångare. Kvällens ensemble var en del av representationskören och sångarna är i åldern 11–26 år. Som hyllning till veteranerna och lottorna framförde kören bland annat Veteraanin iltahuuto (Veteranens kvällssång) komponerad av Kalervo Hämäläinen.

I salongen på tredje våningen fortsatte kvällen till tonerna av den berömda a cappella-gruppen Club For Five. För självständighetsdagens festmottagning hade sånggruppen satt ihop en repertoar inspirerad av det finländska nationallandskapet, varierad med fläktar från andra delar av världen.

Inhemska råvaror på ett miljövänligt sätt

Menyn på republikens presidents festmottagning på självständighetsdagen 2019 byggde precis som tidigare på inhemska och miljövänliga val. Buffén dukades upp med ett stort urval inhemska ekologiska produkter samt fisk och vilt. I de söta munsbitarna användes till exempel buskblåbär från Gullranda och andra inhemska bär.

Miljövänligheten kom till synes också i de drycker som serveras. I år var alla ingredienser i slottets traditionella bål av ekologiskt ursprung.

Samarbetet med läroanstalterna inom restaurangbranschen fortsatte. Sammanlagt 32 studerande vid yrkesläroanstalten Perho Liiketalousopisto bistod i köket och vid serveringen. En del av bufférätterna var också tillredda av studerande inom restaurangbranschen.

Blommor i blått och vitt självständighetsdagen till ära

För självständighetsmottagningen 2019 dekorerades Presidentens slott med blåa och vita blommor. Huvudparten var snittblommor som odlats i Finland med trendiga inslag av torkade blommor och annat naturmaterial, till exempel kvistar och ris.

Blommorna kom huvudsakligen från inhemska trädgårdar som i sina odlingar använder inhemska, förnybara energikällor. Största delen av blommorna och det övriga materialet i dekorationerna var donerade av Handelsträdgårdsförbundet som firar sitt 100-årsjubileum. En del av blommorna och naturmaterialen i uppsättningarna på Presidentens slott kom från trädgården på Gullranda.