Temat för självstänghetsdagens festmottagning kommer till uttryck också i menyn

Trakteringen på presidentens festmottagning på självständighetsdagen utgår huvudsakligen från inhemska råvaror.

Gästerna bjuds på ekologisk och lokalt producerad mat och produkter med en så liten miljöbelastning som möjligt. Bär, grönsaker, vildfångad fisk och vilt är framträdande inslag på buffébordet.

Miljövänligheten har beaktats också i de drycker som serveras. I år är ingredienserna i slottets traditionella bål till 82 procent av ekologiskt ursprung. Även vinerna är ekologiska och saften pressad av egna äpplen från trädgården i Gullranda. Dessutom är kaffet och teet till 100 procent klimatkompenserade ekoprodukter.

Koldioxidavtrycket har minimerats också i produktförpackningarna och transporterna. Leveranserna utförs bland annat med hybridbilar och lastkärror och produkternas förpackningsmaterial är återvinningsbara. En del av de glasflaskor som används på mottagningen vidareförädlas till återvinningsdesign. Matsvinnet i samband med självständighetsdagens festmottagning har följts upp redan i flera år och denna gång kommer det att vara mindre än någonsin.

På årets mottagning fortsätter också det sedan tidigare bekanta samarbetet med läroanstalter. Sammanlagt 28 studerande från Koulutuskeskus Salpaus i Lahtis arbetar i köket och i serveringen. För festen har kockeleverna vid Salpaus bland annat bakat fröknäckebröd och småbröd på bondbönor.

Meny för självständighetsdagens festmottagning 2018

Salta rätter

Smörgåstårta med varmrökt braxen
Smörgåstårta med gädda och siklöja
Gös- och regnbågsmosaik
Blinier med sikrom
Tunnbröd fyllda med mört och strömming, siklöja och abborre
Fänkolsbröd med gädda och maltbröd med nors
Brioche med lammkött
Smörgåstårta med rökt rådjur
Rödbetspaj med älg, potatis och bondbönor
Mört-, trattkantarell- och palsternackapastejer
Piroger med stensopp och korn
Inhemska ostar med fröknäckebröd

Söta rätter

Ellen Svinhufvud-tårta
Lingon- och granskottskaka
Bärtårta à la Gullranda
Svartvinbärsbebéer
Kanelbakverk
Småkakor med blåbär och råg
Småbröd med bondbönor
Havtorns-, blåbärs- och tranbärsmarmelad
Gräddkola och chokladtryffel

Drycker

Klimatkompenserat kaffe och te
Slottets traditionella bål
Ekologiskt rött och vitt vin
Öl från ett inhemskt mikrobryggeri/inhemska mikrobryggerier
Äppelsaft från Gullranda
Vatten