Tusentals hälsningar i kondoleansböckerna för president Ahtisaari

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Flera tusen medborgare och organisationer har lämnat en sista hälsning i kondoleansböckerna för president Martti Ahtisaari. En bok fanns i Presidentens slott och en annan på nätet. Kondoleansböckerna öppnades tisdagen den 17 oktober 2023 och stängdes fredagen den 20 oktober. Böckerna kommer att överlämnas till president Ahtisaaris anhöriga.

I kondoleansboken i Presidentens slott framfördes cirka 3800 kondoleanser och i den på nätet cirka 10 200 hälsningar och minnesord. Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio var de första som undertecknade kondoleansboken i Presidentens slott.

Kondoleansböcker har dessutom funnits framlagda vid Finlands beskickningar utomlands. Ett stort antal kondoleanser har också framförts per brev och till exempel via sociala medier.

CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation har fortfarande en för allmänheten öppen minnessida över president Ahtisaari på adressen cmi.fi/muistamarttia.

President Martti Ahtisaaris begravning hålls i Helsingfors på Marttis namnsdag fredagen den 10 november. President Ahtisaaris jordfästning äger rum i Helsingfors domkyrka kl. 13.