Estlands president på statsbesök till Finland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 9/2017
27.2.2017

Estlands president Kersti Kaljulaid gör tillsammans med sin make Georgi-Rene Maksimovski ett statsbesök i Finland den 7–8 mars 2017. Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tar emot Estlands presidentpar vid mottagningsceremonier framför Presidentens slott tisdagen den 7 mars kl. 10.

Presidenterna diskuterar Finlands och Estlands relationer, såsom det ekonomiska samarbetet och samarbetet mellan IKT-branschen och undervisningssektorn. Övriga frågor som kommer att diskuteras är säkerhetssituationen i Europa och Östersjöområdet, aktuella EU-frågor och relationerna till Ryssland och Förenta staterna.

Tisdagen den 7 mars träffar president Kaljulaid riksdagens talman Maria Lohela och statsminister Juha Sipilä. Hon deltar också i ett seminarium om företagssamarbete mellan Finland och Estland och i en paneldiskussion i Team Finland-huset.

I president Kaljulaids program ingår också att bekanta sig med den finländska utbildningen. Onsdagen den 8 mars besöker president Kaljulaid med make grundskolan Latokartanon peruskoulu i Helsingfors. Samma dag reser Estlands presidentpar till Tammerfors, där president Kaljulaid besöker Tammerfors tekniska universitet och museicentret Vapriikki.

På sitt besök åtföljs president Kaljulaid av utbildnings- och forskningsminister Mailis Reps och minister för entreprenörskap och informationsteknologi Urve Palo. Också en företagsdelegation på ca 50 personer följer med på resan.

President Kaljulaid besökte Finland för första gången i oktober 2016. Arbetsbesöket var hennes första utrikesresa som president. President Niinistö gjorde ett statsbesök i Estland senast i maj 2016.