Festmottagningen på Finlands självständighetsdag präglas av tacksamhet

Foto: Jon Norppa/Republikens presidents kansli

Foto: Jon Norppa/Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 32/2021
17.11.2021

I år firas självständighetsdagen på Presidentens slott. Till mottagningen måndagen den 6 december republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio bjuder personer som har arbetat för finländarnas hälsa och för det finländska samhället under coronapandemin.

”Vi vet att hälsovårdspersonalen har fått utstå omänskligt hårt arbete och hård belastning hela året. Jag kommer osökt att tänka på Winston Churchills ord: ”aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”.  Den känslan vill vi förmedla och framhålla”, säger president Niinistö.

Det andra temat för årets mottagning är ”mycket är bra”. Bland de inbjudna finns volontärer och personer som bidragit till Finlands styrkor.

”Den svåra coronatiden har visat oss att mycket trots allt är fungerar väl. Det finns mycket som är bra i Finland. Att vi har klarat oss så här bra tyder på att det finns många yrkesgrupper som har ställt upp och varit flexibla. Även de frivilliga insatserna har varit betydande”, säger president Niinistö.

Det är färre än 200 personer inbjudna till mottagningen. Nästan alla gäster är inbjudna för första gången.

Självständighetsdagens traditionella hedersgäster, veteranerna och lottorna, träffar presidentparet vid en kaffebjudning redan före självständighetsdagen.

Yle visar självständighetsdagens evenemang och en intervju med presidentparet i direktsändning på Yle TV1. Tv-tittarna har också möjlighet att framföra sina hälsningar under kvällens sändning.

Självständighetsmottagningen förbereds i ett läge som hela tiden förändras. Vid mottagningen beaktas hälsosäkerheten i att antalet inbjudna gäster är mindre än normalt och i alla arrangemang. Coronalägets utveckling bevakas hela tiden och vid behov anpassas arrangemangen.

Vi informerar mer om mottagningens arrangemang närmare självständighetsdagen.

Video

Tasavallan presidentin puheenvuoro itsenäisyyspäivän vastaanotosta 17.11.2021

Kuva: Jon Norppa/Tasavallan presidentin kanslia