Finland 100 år: De nordiska statscheferna firar jubileumsåret för Finlands självständighet

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 26/2017
16.5.2017

Torsdagen den 1 juni 2017 firar de nordiska statscheferna Finlands 100 år av självständighet i Helsingfors. Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio är värdar för jubileumsdagen.

Presidentparet välkomnar Drottning Margrethe II av Danmark, Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia av Sverige, Konung Harald V och Drottning Sonja av Norge samt Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och hans maka Eliza Jean Reid vid en ceremoni som börjar kl. 10.30 framför Presidentens slott. Efter ceremonin hälsar presidentparen och kungligheterna på allmänheten från balkongen på Presidentens slott. Allmänheten kan från Salutorget och Norra Esplanaden följa när gästerna anländer.

Promenad till stadshuset

Efter programmet vid Presidentens slott fortsätter dagen med en lunch på stadshuset med Helsingfors blivande borgmästare Jan Vapaavuori som värd. Om vädret tillåter förflyttar sig Finlands presidentpar och gästerna till fots från Presidentens slott till stadshuset ca kl. 11.20 och hälsar samtidigt på allmänheten.

Presidentparen och kungligheterna följer från stadshusets balkong dessutom evenemanget Hela Finland dansar på Salutorget, där det dansas humpa och gatudans. Närmare information om hur allmänheten kan placera sig finns på en karta på republikens presidents kanslis webbplats. Det är lättast att komma till området från Esplanaden.

Besöket kulminerar i en festmiddag

På eftermiddagen deltar president Niinistö, fru Haukio och de nordiska statscheferna i återinvigningen av Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland. Hanaholmens verkställande direktör Gunvor Kronman är värd för evenemanget.

Gästerna bekantar sig dessutom med Sibeliusmonumentet i Sibeliusparken. I parken kommer bl.a. Musikhusets kör att framträda. Parken är också öppen för allmänheten, men dagens egentliga offentliga evenemang ordnas på Salutorget och Norra Esplanaden i samband med att besöket inleds. Dagen avslutas med en jubileumsmiddag på Presidentens slott.

Yle direktsänder en del av programmet under besöket i tv och på Yle Arenan. På sociala medier kan man delta i dagens händelser med hashtaggarna #Finland100 och #tillsammans.

Dagen medför vissa undantagsarrangemang i trafiken i Helsingfors. Helsingfors polisinrättning informerar närmare om dessa.

Karta för allmänheten

Karta 1.6.

Karta 1.6.

pdf Karta 1.6.