Finland 100 år: President Niinistös landskapsbesök fortsätter på sommaren

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 16/2017
4.4.2017

President Niinistö besöker i år alla Finlands landskap med anledning av 100-årsjubileet för Finlands självständighet. Landskapsresorna fortsätter i juni och juli, och då står Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Kajanaland, Norra Karelen, Södra Savolax och Södra Karelen i tur.

President Niinistö besöker i början av juni Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Resan inleds den 8 juni i Karleby och Toholampi, där presidenten bekantar sig med såväl naturen som företagsverksamheten i landskapet. Därifrån fortsätter resan till Laihela den 9 juni, och samma kväll deltar presidenten i premiären av Mannerheimoperan på musikfestivalen i Ilmajoki. Den 10 juni ordnas program i Seinäjoki. Offentliga tillställningar ordnas i Karleby, Laihela och Seinäjoki.

Under den senare hälften av juni besöker president Niinistö Kajanaland och Norra Karelen. Den 17 juni deltar han i invigningen av Hossa nationalpark i Suomussalmi. Därifrån fortsätter presidenten till orienteringstävlingen Jukolakavlen i Eno i Joensuu, där han stannar till söndagen den 18 juni. President Niinistö mottar Jukolakavlens budskap, som riktar sig till det 100-åriga Finland. Fru Jenni Haukio är evenemangets beskyddare. Vid bägge tillställningarna har också allmänheten möjlighet att träffa presidenten.

Södra Savolax och Södra Karelen i juli

I början av juli besöker president Niinistö Södra Savolax och Södra Karelen. Presidenten deltar den 1 juli i en samhällelig diskussion under Päämajasymposium, som vid det här laget ordnas för tionde gången. Presidenten besöker även Juva. President Niinistö deltar den 2 juli i bobollsmatchen Itä-Länsi i Imatra som han även är beskyddare för. Offentliga tillställningar ordnas i S:t Michel och Villmanstrand.

Information om var och en av landskapsresorna publiceras inför respektive resa. Senare ges också mer information om sommarens övriga landskapsresor. President Niinistö har i början av året besökt Lappland, Birkaland, Kymmenedalen, Norra Savolax och Päijänne-Tavastland. Senare besöker presidenten Åland, Egentliga Tavastland, Mellersta Finland, Norra Österbotten, Satakunta, Nyland och Egentliga Finland.

Resan till Norra Österbotten under självständighetsveckan avslutar serien av landskapsresor. Då besöker president Niinistö och fru Haukio Uleåborg, där det ordnas en Finland 100 år -fest som presidentparet beskyddar och som direktsänds i tv.