Finland 100 år: Presidenten firar Finlands självständighet hela födelsedagsveckan

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 64/2017
24.11.2017

Jubileumsåret för Finlands självständighet kulminerar i födelsedagsveckan under vilken republikens president Sauli Niinistö deltar i ett stort antal 100-årsevenemang. Torsdagen den 30 november håller president Niinistö ett tal vid avtäckningsceremonin för det nationella minnesmärket över vinterkriget på Kaserntorget i Helsingfors. Fredagen den 1 december deltar presidentparet i den traditionella festen för krigsinvaliderna på Kauniala sjukhus.

Presidentparet avslutar sin landskapsturné i Norra Österbotten

Lördagen den 2 december deltar president Niinistö och fru Haukio i den nationella Finland 100 år-festen i Uleåborg och besöker bland annat en självständighetsdagsfest för barn på Uleåborgs stadsteater. Resan till Norra Österbotten är den sista etappen i serien av landskapsresor under jubileumsåret 2017.

Hundraårsfesten öppnas officiellt på Salutorget

Måndagen den 4 december besöker president Niinistö en grundskola i Helsingfors tillsammans med företrädare för Finlands Krigsveteranförbund.

Tisdagen den 5 december är presidentparet närvarande vid riksdagens jubileumsplenum. Samma kväll deltar president Niinistö i den officiella öppningen av Finlands hundraårsfest på Salutorget i Helsingfors. I år inleds självständighetsdagsfirandet redan den 5 december då flaggorna hissas och Presidentens slott tillsammans med många andra byggnader och monument lyses upp i blåvita färger.

Självständighetsdagen börjar vid hjältegravarna

Självständighetsdagen den 6 december inleds av tradition med kransnedläggning på Hjälteplatsen på Sandudds begravningsplats i Helsingfors. Dagen fortsätter med självständighetsdagens ekumeniska jubileumsgudstjänst i Domkyrkan och en tacksägelsegudstjänst i den ortodoxa Uspenskijkatedralen. Före kvällens festmottagning går presidentparet ut på balkongen på Presidentens slott för att följa studenternas festtåg. I fackeltåget deltar i år förutom studentkårer även studentföreningar från huvudstadsregionen.

Presidentparet uppmärksammar babyer som föds på självständighetsdagen

Presidentparet gratulerar med ett brev varje baby som föds den 6 december 2017. Samtidigt får babyerna ett babypaket av frivilliga marthor. I paketet finns bland annat sockor, vantar och en mössa stickade av marthor.