Finland 100 år: Presidentens slott har öppet hus den 10–13 maj

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 17/2017
12.4.2017

Allmänheten har möjlighet att besöka Presidentens slott under fyra dagar från den 10 till den 13 maj 2017. Presidentens slott har öppet hus för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet.

Deltagarna i rundvandringen får se alla de viktigaste salarna på slottet. Rundvandringen görs på egen hand. På slottet finns informationsskyltar och på plats finns även personal från presidentens kansli som gärna svarar på frågor. I salarna finns en fotoutställning som berättar om Republiken Finlands presidenter i deras arbete. Det är bra att reservera ungefär en timme för besöket.

Presidentens slott har senast hållit öppet hus hösten 2015.

Praktiska råd för rundvandringen

Dörrarna till Presidentens slott är öppna för allmänheten onsdagen den 10 maj, fredagen den 12 maj och lördagen den 13 maj kl. 10–16 samt torsdagen den 11 maj kl. 10–18. Det lönar sig att vara ute i god tid, för de som eventuellt står kvar i kön när dörrarna stängs har tyvärr inte tillträde till slottet. Ingång till rundvandringen sker via entrén på Mariegatan 2 (glasdörrarna).

Grupper med 20–50 personer kan i förväg boka tid för en rundvandring på adressen https://www.lyyti.in/Presidentinlinnan_avoimet_ovet_0980  (på finska). Anmälningar tas emot fram till den 9 maj kl. 12.00. Grupper bokas in i anmälningsordning. Grupper utan förhandsbokning är välkomna på rundvandringen genom att köa. Enskilda besökare kan inte anmäla sig i förväg.

Det finns ingen effektförvaring på Presidentens slott. Besökarna bör således hålla ytterkläderna med sig under besöket. Stora väskor eller ryggsäckar är inte tillåtna. Det är inte heller möjligt att ta in barnvagnar på slottet. Rullstolsburna besökare hänvisas till en tillgänglighetsanpassad entré.

För att besöket ska fortlöpa så smidigt som möjligt är fotografering tillåten endast på markerade ställen under rundvandringen.

Rundvandringen avslutas vid porten mot Norra esplanaden, där besökarna lämnar slottet (Norra esplanaden 1).