Finland 100: President Niinistö och fru Haukio besöker Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 30/2017
2.6.2017

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besöker Österbotten, Mellersta Österbotten och Södra Österbotten den 8 och 9 juni 2017. På programmet står bland annat möten med allmänheten, företagsbesök och kultur.

Presidentparet besöker Karleby, Laihela, Storkyro, Ilmola och Seinäjoki. Besöket ingår i en serie landskapsresor som presidenten gör i år för att uppmärksamma 100-årsjubileet för Finlands självständighet.

Resan inleds med fyrbesök i Karleby

Resan inleds torsdagen den 8 juni i Karleby där president Niinistö och fru Haukio besöker fyren och ön Tankar. Under ledning av företrädare för Karleby stad bekantar sig presidentparet bland annat med kyrkan från 1750-talet och med öns sälfångstmuseum. Ön Tankar blev en bas för säljägare och fiskare på 1500-talet.

Besöket i Karleby avslutas med att presidentpartet träffar allmänheten i Havsparken kl. 17.00.

Opera avslutar i Ilmajoki

Fredagen den 9 juni fortsätter landskapsresan till Laihela där president Niinistö och fru Haukio träffar allmänheten på idrottsplanen kl. 12. I Laihela besöks också kaptenshuset i Hulmi, som var en garnison under 1800-talet, och presidentparet träffar företrädare för landskapet och kommunen. Från Laihela fortsätter resan till Storkyro där presidentparet besöker det prisbelönta gin- och whiskydestilleriet Kyrö Distillery Company.

Senare under fredagen träffar presidentparet allmänheten på salutorget i Seinäjoki kl. 16.30. President Niinistö och fru Haukio kommer också att närvara när operan Mannerheim har premiär under Ilmajoki musikfestspel. Operan är skriven inför 100-årsjubileet för Finlands självständighet. Den behandlar de viktigaste händelserna i Mannerheims liv och samtidigt Finlands utveckling.

I år besöker president Niinistö alla Finlands landskap. De följande resorna går till Kajanaland, Norra Karelen, Södra Savolax och Södra Karelen. Mer information om resornas program och de övriga landskapsresornas tidpunkter ges i ett senare skede.

Pressmeddelandet har uppdaterats 6.6.2017 i och med förändringar i landskapsresans program.