Finland 100: President Niinistö och fru Haukio till Södra Savolax och Södra Karelen

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 36/2017
22.6.2017

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besöker Södra Savolax och Södra Karelen den 1 och 2 juli 2017. På programmet står bland annat Päämajasymposium, ett möte med krigsveteraner, möten med allmänheten samt idrottsevenemang.

Presidentparet besöker S:t Michel, Juva, Villmanstrand och Imatra. Besöket ingår i en serie landskapsbesök som presidenten gör i år för att uppmärksamma 100-årsjubileet av Finlands självständighet.

I S:t Michel står framtiden på agendan

Besöket inleds lördagen den 1 juli på Päämajasymposium i S:t Michel. I år är temat Europa. President Niinistö deltar i diskussionerna om Europas framtid tillsammans med riksdagsledamot Jutta Urpilainen, direktören för Utrikespolitiska institutet Teija Tiilikainen samt minister Jaakko Iloniemi.

Päämajasymposium ordnas för tionde gången. Årets evenemang går av stapeln lördagen den 1 juli i konsert- och kongresshuset Mikaeli, med början kl. 10.00. Päämajasymposium hålls samtidigt med musikfestspelen i S:t Michel och är öppet för allmänheten. Yle visar evenemanget som direktsändning på webben.

Efter Päämajasymposium träffar president Niinistö och fru Haukio medborgare på torget i S:t Michel kl. 13.45, varefter de förflyttar sig till idrottsparken för att följa Mikkeli Juoksu, som är Södra Savolax största löparevenemang.

Tryffel, te och ekologisk odling i Juva

Från S:t Michel reser presidentparet vidare till Juva, som i år firar 575-årsjubileum. I Juva besöker de Partala kungsgård tillsammans med representanter för kommunen. Också allmänheten är välkommen till kungsgården. Gården ägs av Juva kommun och där finns många slags verksamheter, bland annat museer, ett tryffelcentrum och en sommarteater.

Besöket i Juva avslutas på Wehmais gård, där presidentparet bekantar sig med den ekologiska produktionen på gården och med gårdens engelska tehus.

I Villmanstrand ses vi i Linnoitus, i Imatra hedras veteranerna

Söndagen den 2 juli fortsätter landskapsresan till Villmanstrand, där president Niinistö och fru Haukio träffar allmänheten på Katariinantori kl. 10.00. Därifrån fortsätter presidentparet med båt till Imatra, där de deltar i ett evenemang för Södra Karelens krigsveteraner med inbjudna gäster.

Dagen avslutas med boboll

Landskapsresan avslutas med Öst-Väst-bobollsmatchen för herrar. Matchen utgör höjdpunkten i bobollssäsongen, och samlar Finlands bästa bobollsspelare till ett All Stars-evenemang som president Niinistö är beskyddare för. Finlands nationalsport boboll fyller 95 år i år, och evenemanget är en del av det officiella programmet för Finlands jubileumsår.

I år besöker president Niinistö alla Finlands landskap. Den följande resan går till Satakunta. Närmare information om tidsplanen för denna resa och för de övriga landskapsresorna ges senare.