Finland 100: Presidentinstitutionen fick ett finländskt ädelstenssmycke

Foto: Matti Porre / Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre / Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 28/2017
31.5.2017

Suomen Kultaseppien Liitto ry (Finlands guldsmedsförbund) överlämnade ett ädelstenssmycke till republikens presidents kansli onsdagen den 31 maj 2017. Smycket togs emot av dess första bärare, fru Jenni Haukio, i presidentens tjänstebostad Talludden. Gåvan hedrar 100-årsjubileet för Finlands självständighet.

”Jag vill tacka Guldsmedsförbundet för denna värdefulla gåva, en hedersbetygelse som kommer hela Finland till del och som förenar inslag av vår rika natur, vår högklassiga hantverkskonst och vårt särpräglade formspråk. Jag har glädjen att få bära smycket för första gången den 1 juni vid den jubileumsmiddag som ordnas under de nordiska statschefernas Finlandsbesök ”, säger fru Haukio.

Halssmycket är avsett att bäras av landets statsöverhuvud eller dennes gemål. Smycket är tillverkat av råvaror med ursprung i den finska jorden: ädelstenen beryll kommer från Luumäki och guldet har vaskats i Lemmenjoki. Smycket är designat av formgivaren, länskonstnären Heli Kauhanen och det är tillverkat av guldsmeden Juha Loikala. Beryllerna och guldet i smycket är donerade av den person som fann dem.

Smycket symboliserar Finland

”Bakom smycket finns en kraftfull finländsk historia, och det är tillverkat av finländska material. Ett smycke är vanligtvis något mycket personligt, men jag är övertygad om att detta smycke i framtiden bärs med glädje också av kommande presidenter eller deras gemåler”, konstaterar slottsfogden Anne Puonti vid republikens presidents kansli.

Smycket är på många sätt en sinnebild för Finland. De droppformade ädelstenarna symboliserar sjöar, snö och ljus, de korslagda spänningsfyllda halvcirklarna det dynamiska folket och de ovala bågarna vatten och den karga och vackra finska naturen.

”Smycket ger prov på finländsk formgivning och mästerligt guldsmedshantverk. Vi vill föregå med gott exempel och sporra experter inom andra branscher att upprätthålla och utveckla sitt unika kunnande”, säger Henrik Kihlman, verkställande direktör för Finlands guldsmedsförbund.

Foton tagna då smycket överräcktes finns på republikens presidents kanslis Flickr-konto på adressen https://www.flickr.com/photos/tpkanslia/