FN:s generalsekreterare besöker Finland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 65/2015
2.12.2015

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och hans maka Ban Soo-taek besöker Finland den 8–9 december 2015 på inbjudan av republikens president Sauli Niinistö.

President Niinistö tar tillsammans med sin maka Jenni Haukio emot gästerna på Talludden på onsdag morgon den 9 december för en gemensam frukoststund.

Efter detta deltar generalsekreterare Ban och president Niinistö tillsammans med sina makor i 60-årsjubileet för Finlands FN-medlemskap i Finlandiahuset.

De officiella diskussionerna, en presskonferens och lunch hålls på Presidentens slott. Under diskussionerna behandlas bl.a. kriserna i Mellanöstern och Afrika, särskilt inbördeskriget i Syrien, krisen i Ukraina, de internationella migrationsströmmarna och flyktingkrisen samt klimatmötet i Paris, hållbar utveckling och handlingsprogrammet Agenda 2030.

Under sitt besök i Finland träffar generalsekreterare Ban även riksdagens talman Maria Lohela och medlemmar i utrikesutskottet, utrikesminister Timo Soini och statsminister Juha Sipilä.  Dessutom bekantar sig generalsekreteraren tillsammans med inrikesminister Petteri Orpo med en förläggning för asylsökande.