Frankrikes president Emmanuel Macron besöker Finland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 34/2018
23.8.2018

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans maka Brigitte Macron avlägger ett officiellt besök i Finland den 29–30 augusti 2018. Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio är värdar för besöket.

Besöket inleds onsdag kväll den 29 augusti med en välkomstceremoni och galamiddag i Presidentens slott. Allmänheten kan följa välkomstceremonin på Salutorget från ca kl. 19.45.

President Macron och president Niinistö för ett officiellt samtal på torsdag förmiddag i Presidentens slott. På dagordningen står bland annat säkerhets- och försvarspolitiken, relationerna till Ryssland och Förenta staterna, frågor som rör Arktis och klimatförändringen samt den multilaterala internationella ordningen. Efter samtalet håller presidenterna en gemensam presskonferens i Spegelsalen.

Efter presskonferensen besöker president Macron Aalto-universitetet i sällskap med statsminister Juha Sipilä och får en förevisning i finländsk innovation. Under en arbetslunch i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo diskuterar statsminister Sipilä och president Macron aktuella EU-ärenden, bland annat frågor som rör Ekonomiska och monetära unionen, migrationen och EU:s försvar. Efter lunchen håller statsminister Sipilä och president Macron en presskonferens.

Fru Jenni Haukio och fru Brigitte Macron bekantar sig på torsdagen med det nya barnsjukhuset i Mejlans och gör ett besök till Sveaborg.

Det är president Macrons första besök i Finland. President Niinistö besökte Frankrike senast 2015, då han deltog i klimatmötet i Paris. Han avlade ett officiellt besök i Frankrike 2013.