Gullrandadiskussionerna 2023: Konkurrensen skärps, världen splittras – hur agerar Finland?

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 19/2023
17.5.2023

Republikens president Sauli Niinistö är värd för Gullrandadiskussionerna 2023 den 18–19 juni i Presidentens slott i Helsingfors. I år går de utrikes- och säkerhetspolitiska överläggningarna under rubriken ”Konkurrensen skärps, världen splittras – hur agerar Finland?”.

Evenemanget inleds söndagen den 18 juni med ett anförande av president Niinistö och en diskussion om det geopolitiska läget, stormaktskonkurrensen och Finlands ställning.

Måndagen den 19 juni förs tre paneldebatter med följande teman: den nya eran i den globala geopolitiken och en splittrad värld, Finland som ett militärt allierat land samt konkurrens och säkerhet inom tekniken. Medlemmarna i paneldebatterna kommer att offentliggöras närmare evenemanget.

Omkring hundra debattörer från olika samhällsområden är inbjudna till Gullrandadiskussionerna. Bland deltagarna finns beslutsfattare, forskare samt företrädare för myndigheter, företag, intresseorganisationer och medier. Evenemanget hålls undantagsvis i Presidentens slott, eftersom parken och huvudbyggnaden på sommarresidenset Gullranda i Nådendal renoveras och därför kommer att vara ur bruk fram till 2024.

Rundradion direktsänder Gullrandadiskussionerna på Yle TV1 och Yle Arenan.