Gullrandadiskussionerna blickar in i framtiden

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 22/2017
9.5.2017

Republikens president Sauli Niinistö står den 11–12 juni 2017 värd för Gullrandadiskussionerna med framtiden som tema. För att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet granskas temat ur olika synvinklar med fokus på säkerhet, politik och ekonomi.

Sessionen inleds på söndag med president Niinistös välkomsttal. I den första diskussionen dryftas de europeiska säkerhetsinstitutionernas framtid. Medlemmar i panelen är Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Norges utrikesminister Børge Brende samt Natos biträdande generalsekreterare Rose Gottemoeller. Diskussionen leds av Franҫois Heisbourg, ordförande för forskningsinstitutet International Institute for Strategic Studies.

Den politiska utvecklingen väcker diskussion 

På måndag inleds programmet med en diskussion om politikens framtidsutsikter i en tid av ny mediepåverkan. Ämnet debatteras av Antton Rönnholm, SDP:s partisekreterare; Matias Turkkila, chefredaktör för tidningarna Perussuomalainen och Suomen Uutiset; Ulla Appelsin, chefredaktör för Ilta-Sanomat; Riikka Venäläinen, chefredaktör på Yle samt Mari K. Niemi, specialforskare vid Åbo universitet. Diskussionsledare är redaktören Pekka Ervasti.

Senare på måndag samlas även mindre arbetsgrupper för att behandla framtiden med tanke på ekonomin, sammanhållningen i samhället och världspolitiken. 

Den avslutande sessionen inventerar Finlands utmaningar 

Gullrandadiskussionerna avslutas med att president Niinistö och nobelpristagaren, professor Bengt Holmström diskuterar Finlands utmaningar under de närmaste åren och decennierna samt eventuella lösningar på dem.

Gullrandadiskussionerna ordnas nu för femte gången och de ungefär hundra inbjudna debattörerna representerar olika samhällssektorer. Bland deltagarna finns politiska beslutsfattare, forskare samt företrädare för förvaltningen, näringslivet, organisationer och media. Evenemanget arrangeras i samarbete med Utrikespolitiska institutet. Yle direktsänder en del av diskussionerna i tv och i Yle Arenan.