Gullrandadiskussionerna ventilerar det internationella systemets framtid

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 20/2018
14.5.2018

Gullrandadiskussionerna förs i år den 17–18 juni 2018 under rubriken ”Världen i våra händer?”. Gullranda i Nådendal är scen för diskussioner om världens gång med fokus på det internationella systemet, internationella organisationer och hållbar utveckling. Republikens president Sauli Niinistö står nu för sjätte gången värd för de utrikes- och säkerhetspolitiska diskussionerna.

Evenemanget inleds på söndag kväll med en diskussion om det internationella systemet som satts på prov. I diskussionen ”Kraft och styrka eller en gemensam ordning?” som förs på engelska dryftas hur vi kan återinföra förtroendet för den regelbaserade världen och dess funktionsförmåga.

På måndag morgon diskuteras de ändringskrav som riktas på Europeiska unionen. Hur förändras EU och vilka planer har Finland i fråga om unionen? Gullrandadiskussionerna avslutas med en debatt om förhållandet mellan ekonomi och miljö. Medlemmarna i panelen får föra fram sina åsikter om hur vi kan få både ekonomin och miljön att blomstra.

Omkring hundra debattörer från olika samhällsområden är inbjudna till Gullrandadiskussionerna. Gästerna representerar såväl politik och ekonomi som vetenskap och kultur. Bland de inbjudna gästerna finns även utländska experter. Medlemmarna i panelen offentliggörs närmare evenemanget.

Rundradion direktsänder huvuddebatterna. Söndagskvällens diskussioner kan ses på YLE Areena och måndagens diskussioner på kanalen YLE TV1.