Gullrandasäsongen inleds

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 28/2014
5.6.2014

Republikens president Sauli Niinistö flyttar tillsammans med sin maka Jenni Haukio till sommarresidenset Gullranda lördagen den 7 juni. Nådendal stad arrangerar en välkomstmottagning för presidentparet i båthamnen på Kiltabryggan kl. 18.30. Efter ceremonin deltar presidentparet i Musikfestspelen i Nådendals konsert i Nådendals kyrka.

Onsdagen den 11 juni I Gullranda park öppnas en skulpturutställning med skulptör Eero Hiironens arbeten. Utställningen arrangeras i samarbete med Alfred Kordelins stiftelse.

Allmänheten kan bekanta sig med skulpturerna och Gullranda park på guidade visningar som arrangeras av Nådendals turistinformation. Allmänheten har under sommaren också fri entré till Gullrandas parkområde på fredagskvällar kl. 18–20.

Under sommaren arbetar republikens president i Gullranda, och där tar han också emot sina gäster. Sommaren inleds med utrikes- och säkerhetspolitiska diskussioner den 8–9 juni, som president Sauli Niinistö nu för andra gången står värd för.

Gullranda, som ligger på ön Luonnonmaa, har varit Republiken Finlands presidents tjänstebostad under sommaren sedan 1922. Gullrandas huvudbyggnad, granitslottet som blev färdigt 1916, lät byggas av lantbruksrådet Alfred Kordelin och ritades av arkitekt Lars Sonck. Till residenset hör ett vidsträckt parkområde och en nyttoträdgård, där det odlas blommor och grönsaker.