Japans premiärminister Shinzo Abe besöker Finland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 37/2017
4.7.2017

Japans premiärminister Shinzō Abe avlägger ett officiellt besök i Finland tillsammans med sin maka fru Akie Abe. Värd för besöket är republikens president Sauli Niinistö med sin maka Jenni Haukio. President Niinistö och fru Haukio tar emot gästerna vid en välkomstceremoni på Presidentens slott måndagen den 10 juli 2017.

Till programmet hör bland annat enskilda överläggningar mellan presidenterna och dessutom överläggningar med en större grupp deltagare. Tema för diskussionerna är de politiska och ekonomiska relationerna mellan Finland och Japan samt aktuella internationella frågor. Premiärminister Abe åtföljs på sin resa till Finland av en japansk delegation på hög nivå. Besöket avslutas med lunch, i vilken deltar en stor skara finländare från olika samhällssektorer.  

Republikens president Sauli Niinistö avlade ett officiellt besök i Japan i mars 2016 och träffade då premiärminister Abe. Det förra besöket på premiärministernivå från Japan till Finland var premiärminister Junichiro Koizumis besök i september 2006. Japans kejsare Akihito avlade ett statsbesök i Finland i maj 2000.

Premiärminister Abe besöker nu de nordiska länderna för första gången som premiärminister. Abe har besökt Finland en gång tidigare 1985, då han var personlig assistent åt sin far, den dåvarande utrikesministern Shintaro Abe.