Kanadas generalguvernör på statsbesök till Finland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 3/2023
25.1.2023

Kanadas generalguvernör Mary Simon avlägger statsbesök i Finland mellan den 6 och 10 februari 2023. Värdar för besöket är republikens president Sauli Niinistö och hans maka doktor Jenni Haukio.

Presidentparet tar emot generalguvernör Simon vid en officiell välkomstceremoni tisdagen den 7 februari på Presidentens slott. Presidenten och generalguvernören kommer att diskutera de bilaterala relationerna mellan Finland och Kanada, säkerhetsfrågor, klimatförändringar och det arktiska samarbetet. Dagen avslutas med en middag på Presidentens slott med president Niinistö och doktor Haukio som värdar.

Generalguvernör Simon kommer också att träffa statsminister Sanna Marin och riksdagens vice talman Antti Rinne. Generalguvernörens program omfattar dessutom en kransnedläggning på Sandudds begravningsplats, ett besök i Företagsbyn Helsingfors-Vanda och ett möte med unga samer.

Torsdagen den 9 februari besöker president Niinistö och generalguvernör Simon Rovaniemi. Presidenten och generalguvernören kommer att tala vid ett diskussionsmöte i vetenskapscentret Arktikum om klimatförändringarnas konsekvenser för Arktis. I programmet ingår också ett studiebesök i Ylikylä grundskola för att följa undervisningen i samiska och ett besök i Lapplands flygflottilj.

President Niinistö gjorde ett statsbesök i Kanada i oktober 2014.