Kultur är temat på självständighetsmottagningen

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 57/2015
9.11.2015

Kultur är temat på republikens presidents självständighetsmottagning i år. Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio har bjudit knappt 1 800 gäster till Presidentens slott. Bland dem finns finländare som på olika sätt utmärkt sig inom olika samhällssektorer. Postningen av inbjudningarna har inletts.

I år firas flera märkesår för finländsk kultur, bl.a. 180-årsjubileet för Kalevala, 150-årsjubileet för Jean Sibelius, Akseli Gallén-Kallela och Pekka Halonen samt 100-årsjubileet för Tapio Wirkkala, Toivo Kärki och Olavi Virta. Dessa jubileumsår avspeglar sig på olika sätt på de inbjudna och programmet för mottagningen.

På mottagningen syns även mångfalden inom dagens kultur: bland de inbjudna finns ett brett spektrum av representanter för olika kultursektorer och minoritetskulturer. Även många som arbetar på gräsrotsnivå inom kultur blir inbjudna till mottagningen.

”Inom många konstgrenar finns det i Finland personer som hör till den absoluta eliten, och jubileumsåren har bjudit på fantastiska upplevelser. Det finns också mycket annat än högkultur. Vi har ett oerhört fint och rikt kulturarv som förändras och utvecklas hela tiden. Kultur är på många sätt närvarande i vårt dagliga liv och kulturen tillhör alla”, säger president Niinistö.

Inom idrotten har inte bara personer som i år lyckats särskilt bra i sina idrottsprestationer bjudits in, utan även de allra framgångsrikaste backhopparna genom tiderna. I fjol var det spjutkastare som hade segrat i viktiga tävlingar som bjöds in till Presidentens slott, och även den här gången utlovas det idrottsnostalgi. ”Backhoppningen förenar oss finländare och har under årtiondenas lopp gett oss spänning, glädje och oförglömliga stunder”, säger president Niinistö. 

Liksom under tidigare år har ett stort antal krigsveteraner och lottor bjudits in till mottagningen, och efter mottagningsceremonin är presidentparet värd för en kaffebjudning för veteranerna.

Information om festmottagningens program och övriga arrangemang ges senare.