Läget i Syrien diskuterades vid presidenternas möte i Ryssland

Copyright © Republikens presidents kansliBild: Lehtikuva

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 48/2013
24.9.2013

Republikens president Sauli Niinistö träffade Rysslands president Vladimir Putin tisdagen den 24 september vid sitt besök i Njagan i Chantien-Mansien. Presidenterna fokuserade särskilt på läget i Syrien och de bilaterala frågorna om handel och ekonomiskt samarbete. President Putin redogjorde för Rysslands ståndpunkter om konflikten i Syrien.

"Putin redogjorde för deras synpunkter i Syrien-frågan. För min del tog jag upp de extrema rörelsernas beteende, som senast har kunnat ses i Nairobi, men också i bredare utsträckning i Mellanöstern. Det finns en stor vilja att diskutera vilka åtgärder det internationella samfundet kunde vidta tillsammans i denna fråga", sade president Niinistö vid presskonferensen efter diskussionen.

Under diskussionen behandlades också Finlands och Rysslands bilaterala relationer, särskilt i fråga om handel och ekonomi. Ryssland är Finlands största partner och näst största exportmarknad efter Sverige. Över 600 finländska företag är verksamma i Ryssland. Vid diskussionen tog man bl.a. upp samarbetsutsikterna inom skeppsbyggnadsbranschen, och frågorna om Rysslands WTO-medlemskap.

"Antalet investeringar som Ryssland gör i Finland har ökat avsevärt. Detta gläder mig mycket, eftersom jag betonat vikten av investeringar vid sidan av handeln. Speciellt viktigt är det att skapa sådana mekanismer med vilka problemen kan lösas också inom ekonomin. Ekonomiska kommissionen mellan Finlands och Rysslands regering kan stärka sitt grepp och se över de enskilda problemen inom näringslivet", sade president Niinistö.

President Niinistö berättade att han också tagit upp läget för aktivisterna inom miljöorganisationen Greenpeace utanför Murmansk, och båda presidenterna konstaterade att saken utreds inom ländernas utrikesministerier.

I fråga om det arktiska områdets möjligheter konstaterade Niinistö att det ska vara möjligt att utnyttja naturresurserna, men att det ska ske på ett hållbart sätt.

I presidenternas diskussion deltog också ordföranden för den ekonomiska kommissionen mellan Finlands och Rysslands regering, europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb från Finland och vice statsminister Dmitri Kozak från Ryssland. Efter diskussionen bjöd president Putin på middag tillsammans med representanter för näringslivet från både Ryssland och Finland.

Före mötet invigde presidenterna Fortums kraftverk i Njagan.

Avsikten var att presidenterna skulle flyga från Njagan till Salechard i Jamalo-Nentsien, där det pågår ett internationellt arktiskt forum. Flygplatsen i Salechard är dock stängd på grund av dåligt väder, och därför övernattar president Niinistö i Jekaterinburg och fortsätter till Salechard på onsdag morgon, om vädret tillåter.

Bilder

Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Copyright © Republikens presidents kansli Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013 Copyright © Republikens presidents kansli. Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Bild: Fortum
Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Bild: Fortum Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Bild: Fortum Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Bild: Lehtikuva
Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Bild: Lehtikuva Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Copyright © Republikens presidents kansli Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Copyright © Republikens presidents kansli
Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Copyright © Republikens presidents kansli Arbetsbesök till Ryssland den 23.-25. september 2013. Copyright © Republikens presidents kansli