Miljötemat syns och hörs på självständighetsdagens festmottagning 

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 48/2018
30.11.2018

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio är värdar för självständighetsdagens festmottagning på Presidentens slott torsdagen den 6 december 2018. Temat för mottagningen, vår gemensamma miljö, återspeglas bland annat på gästlistan, musiken, trakteringen och dekorationerna.

Klimat- och miljöhandlingar högt prioriterade på gästlistan

De inbjudna gästerna är i år ca 1 700 och bland dem finns finländare som på olika sätt utmärkt sig inom varierande områden. Särskild vikt har man lagt vid att bjuda in medborgare som utmärkt sig genom små eller stora klimat- och miljöhandlingar.

Självskrivna hedersgäster är våra krigsveteraner och lottor. De är de första gästerna som anländer för att klockan 19 hälsas välkomna av presidentparet till takterna av Jägarmarschen av Sibelius

Musik med naturtema

Gardets Musikkår står för musiken under mottagningsceremonin och under början av kvällen i Rikssalen. Den av Gardets Musikkår valda musiken slår vakt om traditionerna och beaktar årets miljötema. Presidentparet dansar den inledande valsen till tonerna av Valse Lente komponerad av Oskar Merikanto som i år firar sitt 150-årsjubileum.

Gardets Combo med Jennie Storbacka och Mikael Saari som solister underhåller gästerna på dansgolvet i Rikssalen med naturinspirerad musik. Med dansmusiken hedras dessutom minnet av tonsättaren och textförfattaren Juha ”Junnu” Vainio som var född för jämnt 80 år sedan.

Vid kaffestunden med veteranerna och lottorna uppträder Philomenakören och  Ylioppilaskunnan Laulajat. I salongen på tredje våningen spelar studentbandet Sibis Jazz Youngsters, vars medlemmar deltar i Sibelius-Akademins ungdomsutbildning med inriktning på jazz.

Ekoprodukter och närodlat på menyn

Trakteringen på republikens presidents självständighetsmottagning bygger i huvudsak på inhemska råvaror. Gästerna bjuds på ekologiskt och lokalt producerad mat och även i övrigt har man valt produkter med en så liten miljöbelastning som möjligt.

Miljövänligheten kommer till synes också i de drycker som serveras. Till exempel ingredienserna i Presidentsslottets traditionella bål är så gott som uteslutande ekoprodukter. Dessutom serveras äppelsaft pressad av egna äpplen från trädgården i Gullranda.

På årets mottagning fortsätter också det sedan tidigare bekanta samarbetet med läroanstalter. Sammanlagt 29 studerande från Koulutuskeskus Salpaus i Lahtis arbetar i köket och bistår vid serveringen.

Vita och gröna dekorationer

Dekorationerna på republikens presidents självständighetsmottagning går i huvudsak i vitt och grönt. Blommorna är främst vita liljor, rosor och tulpaner. Blomarrangemangen kompletteras med blåklint och blå hortensia och många naturmaterial insamlade bland annat på Gullranda. Merparten av naturdekorationerna är granris, kvistar, kottar, ormbunkar, kaveldun, hundloka och olika sorters gräs. Blommorna i blomarrangemangen kommer med undantag för hortensian från inhemska trädgårdar som utnyttjar förnybara energikällor.