Norska kungaparet på statsbesök i Finland nästa vecka

Republikens presidents kansli 
Pressmeddelande 44/2016
29.8.2016

Kung Harald V och drottning Sonja av Norge avlägger ett statsbesök i Finland den 5–8 september 2016 på inbjudan av republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Programmet under besöket fokuserar i synnerhet på ekonomi, hälsa och lärande. Utöver Helsingfors besöker kungaparet även Uleåborg. 

Statsbesöket börjar med en mottagningsceremoni framför Presidentens slott på tisdag morgon den 6 september. Det är möjligt att följa med ceremonin på Salutorget från kl. 10.15. Efter ceremonin hålls de officiella diskussionerna på Presidentens slott. På tisdagen besöker kungaparet även riksdagen under ledning av talman Maria Lohela, träffar statsminister Juha Sipilä och nedlägger kransar på Sandudds begravningsplats. Dessutom deltar kungaparet och presidentparet i en lunch i Stadshuset med Helsingfors stad som värd. Som avslutning på dagen bjuder president Niinistö och fru Haukio på en galamiddag i Presidentens slott. 

På onsdagen deltar presidentparet och kungaparet i ett ekonomiskt seminarium på Wanha Satama. På seminariet behandlas bl.a. spelindustrin samt digitala informationssystem och informationstjänster inom hälso- och sjukvården, dvs. e-hälsovård. På eftermiddagen blir det dags för ett besök på forsknings- och undervisningscentret Biomedicum samt rundabordsdiskussioner med representanter för näringslivet. På kvällen arrangerar det norska kungaparet konsert och mottagning på Fiskartorpet.

På torsdagen fortsätter statsbesökets program i Uleåborg. Under besöket i Uleåborg agerar näringsminister Olli Rehn med maka samt stadsledningen värd för kungaparet. Under dagens lopp besöker kung Harald och drottning Sonja Uleåborgs universitet, Nokias fabrik i Rusko och Uleåborgs universitets centralsjukhus. Staden bjuder kungaparet med följe på lunch i Uleåborgs stadshus.

I kungaparets följe under statsbesöket ingår bl.a. flera norska ministrar, utrikesminister Børge Brende, näringsminister Monica Mæland, hälso- och omsorgsminister Bent Høie och försvarsminister Ine Eriksen Søreide, samt en stor affärsmannadelegation. 

President Niinistö med maka avlade ett statsbesök i Norge i oktober 2012.