På självständighetsdagen hyllas vår gemensamma miljö och finländska miljöåtgärder

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 44/2018
6.11.2018

I år är temat för självständighetsdagens festmottagning vår gemensamma miljö. Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio bjuder in finländare som bidragit med såväl stora som små insatser till förmån för klimatet och miljön.

”Miljön och naturen är en oskiljaktig del av Finland och det finländska. Till följd av klimatförändringen är det möjligt att Finland i framtiden kommer att se mycket annorlunda ut. Ansvaret vilar på oss”, säger president Niinistö.

Republikens presidents kansli har redan tidigare informerat om sitt miljöprogram som siktar på att minska kansliets koldioxidavtryck med minst två tredjedelar före februari 2024. På självständighetsdagen uppmärksammas miljön förutom i form av inbjudna gäster också i trakteringen och i dekorationerna.

Miljöinnovationer kommer till uttryck också i fru Jenni Haukios festklänning vars material är ekologisk Ioncell-fiber framställd av Aalto-universitetet.

På självständighetsdagen bjuder republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio in cirka 1 700 gäster till Presidentens slott. Bland dem finns finländare som på olika sätt utmärkt sig inom olika områden. Hedersgäster är veteraner och lottor från våra krig. Postningen av inbjudningarna till självständighetsdagens festmottagning har inletts.