President Niinistö besöker alla Finlands landskap under jubileumsåret för Finlands självständighet

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 58/2016
29.11.2016

Republikens president Sauli Niinistö besöker alla Finlands 19 landskap under 2017. Genom besöken firar presidenten 100-årsjubileet av Finlands självständighet. ”Tillsammans” är temat för Finlands 100-årsjubileum och också för presidentens besök.

Det första besöket avläggs i Lappland på samernas nationaldag den 6 februari. Presidenten deltar bl.a. i festen Finland-Sápmi 100+100 som ordnas av Sameområdets utbildningscentral Sajos och grundskolorna och gymnasiet i Enare kommun. Under det två dagar långa besöket besöker presidenten utöver Enare också bl.a. Tervola som firar sitt 150-årsjubileum. 

I början av året besöker presidenten också Birkaland, Kymmenedalen, Norra Savolax och Päijänne-Tavastland. Resan till Birkaland sker den 15 februari då presidenten bl.a. öppnar ett rekryteringsevenemang för unga i Tammerfors och besöker Serlachius-museet i Mänttä-Vilppula. Den 22 februari öppnar presidenten VM i skidåkning i Lahtis och deltar i evenemang som ordnas av unga från Lahtis och Hollola. På Kalevaladagen, dvs. den finska kulturens dag den 28 februari, besöker presidenten Fredrikshamn och Kotka. På Minna Canth-dagen, dvs. jämställdhetsdagen den 19 mars, deltar presidenten i Minna-dagarna som ordnas av Kuopio stad.

Under varje landskapsresa ordnas också ett evenemang för allmänheten. I början av året ordnas evenemang för allmänheten i Tervola, Mänttä-Vilppula, Hollola, Kotka och Kuopio. Information om de andra resemålen och besökens innehåll ges alltid närmare besöket. Presidenten har från olika håll i Finland fått hundratals inbjudningar till evenemang under jubileumsåret.

Presidentens maka Jenni Haukio deltar åtminstone i den första resan till Lappland och i resan till Norra Österbotten som avslutar besöken. I de andra resorna deltar Jenni Haukio i den mån hon har möjlighet. 

Jubileumsåret når sin kulmen under självständighetsveckan. Presidenten deltar då bl.a. i riksdagens jubileumsplenum samt besöker Uleåborg där det ordnas en Finland 100-fest som visas i direktsändning och som presidentparet är värd för. Norra Österbotten är samtidigt det sista landskap som presidenten besöker. 

Självständighetsdagens mottagning ordnas den 6 december 2017 i Presidentens slott. 

Jubileumsåret syns också i presidentens utlandsresor och i besöken i Finland. Till exempel den 1 juni kommer statöverhuvud från alla nordiska länder, dvs. kungligheter från Sverige, Norge och Danmark samt Islands president, att besöka Finland. 

Både i presidentens tjänstebostad på Talludden och i Presidentens slott ordnas öppet hus under jubileumsåret. Närmare information om datumen ges senare. 

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli