President Niinistö besöker Förenta staterna

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 7/2023
23.2.2023

Republikens president Sauli Niinistö åker på besök till Förenta staterna den 6–10 mars 2023. Resan kommer att fokusera på utrikes- och säkerhetspolitiska frågor och på ett intensifierat ekonomiskt och tekniskt samarbete.

Besöket börjar måndagen den 6 mars på västkusten i Seattle, där president Niinistö träffar guvernören i delstaten Washington Jay Inslee och deltar i en session vid delstatens senat för att tala om det transatlantiska samarbetet inom säkerhet, teknik och ekonomi. På programmet står även företagsbesök samt en säkerhetspolitisk diskussion på National Nordic Museum.

Tisdagen den 7 mars deltar president Niinistö i en debatt om säkerhetspolitik, stormaktskonkurrens och ny teknik vid ett rundabordetsamtal i regi av Freeman Spogli-instituten vid Stanford University i Palo Alto. Under ett möte med Kaliforniens viceguvernör Eleni Kounalakis är teman för diskussionen det internationella politiska läget och den gröna och digitala övergången. I Silicon Valley kommer presidenten och viceguvernören att delta i Bifrost Summit, ett evenemang som presenterar innovativa nordiska tillväxtföretag.

Torsdagen den 9 mars besöker presidenten Washington D.C., där han bland annat träffar amerikanska senatorer. Under mötena behandlas Finlands medlemskap i Nato, det transatlantiska partnerskapet och säkerheten i Europa. I Washington kommer presidenten också att närvara vid ett evenemang om försvarsindustri och omvälvande teknik med Finlands ambassad som arrangör.

I slutet av resan fredagen den 10 mars besöker president Niinistö militärbasen Norfolk och träffar guvernören i delstaten Virginia Glenn Youngkin.

I president Niinistös följe ingår en företagsdelegation med representanter från många olika branscher.