President Niinistö besöker Sydafrika och Namibia

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 13/2023
14.4.2023

Republikens president Sauli Niinistö avlägger statsbesök i Sydafrika och Namibia den 25–28 april 2023.

Besöket inleds tisdagen den 25 april med ett möte med Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i Pretoria. Teman för diskussionerna mellan presidenterna är det geopolitiska läget och säkerhet samt globala utmaningar, så som klimatförändringen och problem med matsäkerhet och hur dessa påverkar länderna i Afrika och de bilaterala relationerna mellan Finland och Sydafrika.

Under eftermiddagen deltar president Niinistö tillsammans med president Ramaphosa i en diskussion om ländernas gemensamma möjligheter att utnyttja intelligenta, säkra och hållbara lösningar för att främja en hållbar tillväxt. I evenemanget deltar också representanter för det finländska och sydafrikanska näringslivet.

Onsdagen den 26 april håller president Niinistö ett anförande och diskuterar med studerande vid Witwatersrand universitet i Johannesburg. I anförandet talar president Niinistö om att svara på gemensamma utmaningar i ett förändrande geopolitiskt klimat. Under besöket träffar presidenten också lokala utrikespolitiska experter.

Torsdagen den 27 april träffar president Niinistö Namibias president Hage G. Geingob i Windhoek. Under sitt möte diskuterar presidenterna det världspolitiska läget, globala utmaningar och de bilaterala relationerna mellan Finland och Namibia.

I president Niinistös program ingår också uppvaktning vid minnesmärket Heroes´ Acre.

Under den andra dagen av besöket i Namibia, fredagen den 28 april, träffar president Niinistö Namibias premiärminister Saara Kuugongelwa-Amadhila och parlamentets talman Peter Hitjitevi Katjavivi och deltar i ett företagsseminarium som ordnas i Windhoek.

President Niinistö åtföljs under statsbesöket i Sydafrika och Namibia av en företagsdelegation som består av representanter för olika branscher inom näringslivet.

President Niinistö har tidigare besökt Sydafrika år 2013 i samband med minneshögtiden för president Nelson Mandela. Det föregående besöket från Finland till Namibia på presidentnivå gjordes av president Halonen 2011.