President Niinistö besöker Ukraina

President Niinistö diskuterar med reservister som försvarat Borodjanka. Foto: Riikka Hietajärvi/Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 2/2023
24.1.2023

Republikens president Sauli Niinistö besöker Ukraina och träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tisdagen den 24 januari 2023 i Kiev. Besöket är ett uttryck för Finlands starka och kontinuerliga stöd till Ukraina.

Presidenterna diskuterar det aktuella läget i det anfallskrig som Ryssland inledde för elva månader sedan, Finlands politiska och materiella stöd till Ukraina och Ukrainas strävanden att uppnå en rättvis fred. Mötet följs av en gemensam presskonferens varefter presidenterna fortsätter diskussionerna under en arbetslunch.

Förutom mötet med president Zelenskyj besöker president Niinistö Borodjanka och Butja, där de lokala myndigheterna visar honom krigets härjningar och berättar om det lidande som den ryska invasionen orsakat civilbefolkningen. På programmet i Kiev står också kransnedläggning vid minnesväggen för de stupade i kriget samt ett möte och en diskussion med lokala universitetsstuderande.