President Niinistö deltar i FN:s generalförsamling i New York

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 51/2017
13.9.2017

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio är på resa i Förenta staterna den 14–23 september 2017. President Niinistö deltar i öppnandet av den 72:a sessionen i Förenta Nationernas generalförsamling den 18–21 september 2017.

Måndagen den 18 september träffar president Niinistö FN:s generalsekreterare António Guterres och deltar i ett möte om omstruktureringen av FN med Förenta staternas president Donald Trump som värd. På eftermiddagen håller president Niinistö Finlands nationella anförande vid ett högnivåmöte om förebyggande av sexuellt utnyttjande sammankallat av generalsekreterare Guterres. President Niinistö har anslutit sig till generalsekreterarens initiativ (Circle of Leadership) som engagerar statschefer i att förebygga fenomenet.

Tisdagen den 19 september deltar president Niinistö i öppnandet av FN:s generalförsamlings 72:a session och i ett högnivåmöte om initiativet till ett globalt miljöavtal. Värd för mötet är Frankrikes president Emmanuel Macron. Samma kväll deltar president Niinistö och fru Haukio i en mottagning med Förenta staternas president Donald Trump som värd.

President Niinistö håller Finlands nationella anförande i FN:s generalförsamling onsdagen den 20 september. Efter det talar han vid ett HeForShe-evenemang i regi av FN:s jämställdhetsorganisation UN Women. President Niinistö hör till HeForShe-jämställdhetskampanjens grupp av opinionsbildare, som består av stats- och regeringschefer samt företags- och universitetsledare.

Torsdagen den 21 september är president Niinistö huvudtalare i ett möte som handlar om medborgarnas roll i bekämpningen av klimatförändringen. Mötet är en del av klimatevenemanget Climate Week NYC som The Climate Group har ordnat i New York sedan 2009.

President Niinistö är ordförande för Finlands delegation i FN:s generalförsamling. Till delegationen hör också utrikesminister Timo Soini och utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen.

Utöver presidentparets gemensamma program i New York träffar fru Jenni Haukio bland annat Justin Forsyth, biträdande generalsekreterare för FN:s barnfond UNICEF, för att diskutera kampanjen Små berättelser som bygger på en idé av henne själv. Dessutom deltar fru Haukio i en lunch på inbjudan av fru Melania Trump och i ett evenemang för presidenternas makor med fru Laura Bush som värdinna. Tema för evenemanget som ordnas av George W. Bush Institute är bland annat kvinnligt ledarskap och flickors ställning.

President Niinistö och fru Haukio besöker också Washington och Minneapolis

President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio inleder sin resa till USA i Washington där de lördagen den 16 september deltar i en jubileumsgala på Finlands ambassad med anledning av Finlands 100-årsjubileum. I Washington träffar presidenten bland andra också flera senatorer.

Veckan med FN:s generalförsamling avslutar presidentparet i Minneapolis i delstaten Minnesota med festligheter för att fira Finlands 100 år av självständighet: