President Niinistö deltar i FN:s generalförsamling i New York

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 29/2019
17.9.2019

Republikens president Sauli Niinistö reser till New York den 22–25 september 2019 för att delta i den allmänna debatten vid den 74:e sessionen av Förenta nationernas generalförsamling. President Niinistö håller Finlands nationella anförande i generalförsamlingen tisdagen den 24 september.

Måndagen den 23 september talar president Niinistö vid ett klimattoppmöte under värdskap av FN:s generalsekreterare António Guterres. Mötet siktar på att påskynda och effektivisera genomförandet av Parisavtalet om klimatförändringar.

Förutom att president Niinistö håller Finlands nationella anförande deltar han tisdagen 24 september bland annat i en lunch på inbjudan av FN:s generalsekreterare och i en mottagning med Förenta staternas president Donald Trump som värd.

Onsdagen den 25 september deltar president Niinistö i FN:s toppmöte om hållbar utveckling där han är moderator för en diskussion om åtgärder för att nå målen för Agenda 2030. Vid toppmötet utvärderas bland annat hur genomförandet av Agenda 2030, FN:s åtgärdsprogram för hållbar utveckling, framskrider.

Under öppningsveckan har president Niinistö bilaterala möten med till exempel FN:s generalsekreterare, chefen för FN:s jämställdhetsorganisation UN Women samt Georgiens, Polens och Kazakstans presidenter.

President Niinistö är ordförande för Finlands delegation i FN:s generalförsamling. I delegationen ingår också utrikesminister Pekka Haavisto, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru, utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari samt miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.