President Niinistö diskuterade med Förenta staternas president Biden

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 34/2021
13.12.2021

Republikens president Sauli Niinistö och Förenta staternas president Joseph R. Biden hade ett telefonsamtal måndagen den 13 december 2021.

President Niinistö framförde sina kondoleanser med anledning av de tornador som prövat Förenta staterna och dödsoffren som de krävt.

Huvudtemat för diskussionen var den oroväckande situationen vid Ukrainas gränser. Presidenterna ansåg det viktigt att samarbeta för att hitta en diplomatisk lösning på den spända situationen.

I samband med diskussionen om Finlands och Förenta staternas bilaterala relationer berättade president Niinistö om grundpelarna i Finlands säkerhetspolitik för president Biden. President Niinistö sade sig uppskatta att Nato vidmakthåller sin öppna dörrens politik. Dessutom förklarade president Niinistö sin tanke om Helsingforsandan för president Biden.

Tidigare på måndagen den 13 december hade president Niinistö ett telefonsamtal med Greklands statsminister Kyriakos Mitsotakis. Ämnet för samtalet var statsminister Mitsotakis möte med Rysslands president Vladimir Putin förra veckan i Sotji.

Tisdagen den 14 december ska president Niinistö tala i telefon med president Putin.