President Niinistö främjar kampanjen för Finlands medlemskap i FN:s säkerhetsråd

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 40/2012
28.9.2012

Under öppningsveckan av FN:s generalförsamling främjade republikens president Sauli Niinistö Finlands strävan att bli invald i säkerhetsrådet som icke-permanent medlem. Finland kandiderar för perioden 2013 – 2014. Frågan avgörs vid en omröstning i FN:s generalförsamling i New York den 18 oktober.

Under veckan deltog presidenten i sammanlagt närmare 40 möten och evenemang. President Niinistö hade bilaterala möten med bland annat FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon samt med statscheferna för Libyen, Indonesien, Bulgarien, Nigeria, Tunisien, Kongo och Sydafrika. Dessutom förde president Niinistö en bilateral diskussion med presidenten för den palestinska myndigheten Mahmud Abbas. Presidenten var också tillsammans med Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn värd för ett evenemang för representanterna för de minst utvecklade länderna (LDC-länderna). President Niinistö deltog därtill också i ett event för stats- och regeringscheferna för de små östatena i Stilla havet (PSIDS-länderna).

Torsdagen den 27 september deltog president Niinistö i ett möte för vängruppen för fredsmäkling (Friends of Mediation) som Finland och Turkiet stod värd för. Gruppen har som syfte att förbättra samarbetet mellan de länder och internationella organisationer som deltar i fredsmäklingsverksamheten. Fredsmäkling är också en av prioriteringarna i Finlands kampanj för ett medlemskap i säkerhetsrådet.

Tidigare under veckan deltog president Niinistö bland annat i ett rättsstatsmöte på hög nivå, ett evenemang om kvinnors rättssäkerhet, evenemanget Clinton Global Initiative samt Förenta staternas president Barack Obamas mottagning. President Niinistö höll Finlands nationella anförande vid generalförsamlingens öppningsdag den 25 september.

President Niinistö återvänder till Finland lördagen den 29 september.

Presidentens FN-tal samt ytterligare information och bilder från det övriga programmet under öppningsveckan finns på webbsidan www.presidentti.fi.