President Niinistö och fru Haukio reser till Norra Karelen

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 35/2017
9 juni 2017

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio besöker Kajanaland och Norra Karelen den 17–18 juni 2017. Besöket ingår i en serie landskapsbesök som presidenten gör i år för att uppmärksamma 100-årsjubileet av Finlands självständighet.

Lördagen 17 juni deltar president Niinistö och fru Haukio i invigningen av nationalparken Hossa i Suomussalmi. Finlands 40:e nationalpark är känd för sina klara fiskevatten och klippmålningar.

Vid invigningen av Hossa håller president Niinistö ett hälsningstal. President Niinistö och fru Haukio bekantar sig också med nationalparken och träffar allmänheten. De kommer till exempel att följa med fiskeevenemanget ”Lasten vapapäivä” och bekanta sig med berättar- och sångtraditioner vid Hossas uråldriga eldplats.

Orientering och trädplantering för att fira Finlands 100-årsjubileum

På lördag fortsätter besöket i Eno där president Niinistö och fru Haukio deltar i evenemanget Joensuu-Jukola 2017. Det är en internationell orienteringsstafett där blandade lag deltar i Jukolakavlen och damlag tävlar i Venlakavlen. Venlakavlen orienteras för att uppmärksamma Finlands 100-årjubileum.

Fru Jenni Haukio som är beskyddare för evenemanget framför en hälsning vid prisutdelningen och delar ut priserna tillsammans med president Niinistö. President Niinistö tar i sin tur emot Jukolakavlens budskap som riktar sig till det 100-åriga Finland. Dessutom bekantar sig presidentparet med tävlingsområdet och träffar allmänheten.

Under Joensuu-Jukola deltar president Niinistö och fru Haukio också i planteringen av en trädpark. Joensuu-Jukola och webbskolan för hållbar utveckling ENO (Environment Online) planterar hundra trädplantor för Finlands natur. Webbskolan ENO:s kampanj är en del av programmet ”Finland 100 år”.

I år besöker president Niinistö alla Finlands landskap. De följande resorna går till Södra Savolax, Södra Karelen och Satakunta. Reseprogrammen och tidpunkterna för de övriga resorna till landskapen meddelas senare.