President Niinistö och fru Haukio tar emot de traditionella julhälsningarna

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 49/2018
17.12.2018

Republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tar emot de traditionella julhälsningarna på Talludden onsdagen den 19 december 2018.

Evenemanget inleds med att Forststuderandenas granförsäljare överlämnar en julgran till presidentparet. Därefter framför Helsingfors domkyrkas gosskör Cantores Minores en sånghälsning till presidentparet och alla andra som deltar i evenemanget. President Niinistö och fru Haukio är körverksamhetens beskyddare.

Efter körens framträdande tar presidentparet tillsammans emot de ätbara julhälsningarna. Förbundet Karjalan Liitto överräcker olika karelska piroger, Korpo Kulturgille en julgädda, representanter för djur- och naturskyddsorganisationerna en korg med vegetariska produkter och föreningen Maataloustuottajain Vehmaan yhdistys en julskinka. Dessutom överräcker Finlands Blomsterhandlarförbund en julblomma till presidentparet.

Evenemanget avslutas med att Finlands Lucia 2018 Elin Qvist och hennes kör framför en sånghälsning. Utöver sitt framträdande på Talludden gör Lucia och hennes kör närmare hundra besök på sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari.

Överräckandet av julhälsningar till presidentparet har långa anor i Finland. Exempelvis överräcktes den första julgranen redan 1963 till president Urho Kekkonen.