President Niinistö och Kinas president Xi Jinping diskuterade krisen i Ukraina

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 14/2014
23.3.2014

Republikens president Sauli Niinistö träffade Folkrepubliken Kinas president Xi Jinping i Noordwijk i Holland söndagen den 23 mars 2014. Presidenterna diskuterade aktuella bilaterala och internationella teman.

Diskussionen om internationella frågor fokuserade på krisen i Ukraina. Båda presidenterna ansåg att hela det internationella samfundet bör göra sitt yttersta för att krisen inte ska eskalera, och för att parterna ska kunna förhandla fram en fredlig lösning på krisen. Presidenterna sade också att det finns skäl att se till att krisen i Ukraina inte undergräver stabiliteten i Europa.

Av de bilaterala frågorna behandlades särskilt det ekonomiska samarbetet mellan Kina och Finland och framför allt finländskt kunnande om ren teknik (cleantech). Ren teknik är ett av fokusområdena för det nya samarbetspartnerskapet mellan Kina och Finland. Presidenterna avtalade om detta samarbetspartnerskap vid sitt första möte i Kina i april i fjol. Vid mötet i Holland framhävde presidenterna partnerskapets betydelse och gav sitt stöd för fortsatta förhandlingar om partnerskapet.

Både president Niinistö och president Xi Jinping deltar i det internationella toppmötet om kärnsäkerhet som inleds i Haag på måndag.