President Niinistö på officiellt besök till Etiopien

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 31/2019
3.10.2019

Republikens president Sauli Niinistö avlägger ett officiellt besök i Etiopien 15–16 oktober 2019.

President Niinistö träffar Etiopiens president Sahle-Work Zewde tisdagen den 15 oktober i Addis Abeba. Presidenterna diskuterar utöver Finlands och Etiopiens bilaterala relationer bland annat aktuella regionala och internationella frågor.

Senare på dagen träffar president Niinistö Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och talar vid en konferens om klimatförändringen. President Niinistö är också en av huvudtalarna vid en högnivåkonferens om stärkandet av kvinnors ekonomiska ställning tillsammans med president Sahle-Work Zewde och generaldirektören för FN:s jämställdhetsorganisation UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka. President Niinistö har varit ambassadör för UN Womens globala jämställdhetsrörelse HeForSHe sedan 2015.

Onsdagen den 16 oktober träffar president Niinistö ordföranden i Afrikanska unionens kommission Moussa Faki Mahamat och deltar i en lunch på inbjudan av president Sahle-Work Zewde. Tillsammans med Etiopiens undervisningsminister Tilaye Gete besöker han ett lokalt lågstadium som stöds av Finland.

Det är fråga om det första presidentbesöket mellan Finland och Etiopien samt president Niinistös första officiella besök i Afrika. Av de afrikanska länderna har president Niinistö tidigare besökt Sydafrika 2013 med anledning av minnesstunden för president Nelson Mandela. Till president Niinistös delegation hör också utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari.