President Niinistö på officiellt besök till Norge

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 18/2022
1.4.2022

Republikens president Sauli Niinistö avlägger officiellt besök i Norge den 21–22 april 2022.

Besöket inleds torsdagen den 21 april vid Norska utrikespolitiska institutets årsseminarium om den ökande geopolitiska spänningens inverkan på säkerheten i Europa och de nordiska länderna. President Niinistö är huvudtalare på seminariet tillsammans med Norges statsminister Jonas Gahr Støre.

Efter seminariet träffar president Niinistö Kung Harald V av Norge på Kungliga slottet. Presidenten besöker också Norges parlament, Stortinget, där han diskuterar med stortingspresidenten Masud Gharahkhani och Stortingets utrikes- och försvarsutskott.

De bilaterala diskussionerna med statsminister Gahr Støre förs på torsdag kväll i statsministerns residens. Teman är bland annat Rysslands krigshandlingar i Ukraina, den europeiska säkerhetsordningens framtid och samarbetet mellan Finland och Norge inom utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken. Efter överläggningen håller presidenten och statsministern en gemensam presskonferens.

Fredagen den 22 april har president Niinistö möten med Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt och försvarsminister Odd Roger Enoksen. President Niinistö kommer också att hålla ett inledande anförande vid ett evenemang om de tillväxtmöjligheter som den gröna omställningen skapar. Evenemanget ordnas av Finlands Näringsliv EK och den motsvarande norska näringslivsorganisationen, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Under seminariet talar även utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari, som deltar i besöket som en del av president Niinistös delegation.