President Niinistö på officiellt besök till Tyskland

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 40/2023
2.11.2023

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio avlägger officiellt besök i Tyskland 15–16 november 2023. Värdar för besöket är Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och hans maka Elke Büdenbender.

President Niinistö och förbundspresident Steinmeier kommer att föra formella diskussioner i förbundspresidentens officiella residens Villa Hammerschmidt i Bonn onsdagen den 15 november. Diskussionerna kommer att omfatta bland annat de bilaterala relationerna mellan Finland och Tyskland, säkerheten i Europa och det tryck som riktas mot det multilaterala regelbaserade systemet.

Senare på onsdagen kommer presidenterna att dryfta säkerhetsfrågor med utrikes- och säkerhetspolitiska experter och akademiker. På programmet står också ett besök i Altstadt, den gamla stadsdelen i Bonn. Dagen avslutas med en middag på inbjudan av den tyska förbundspresidenten och hans maka.

Torsdagen den 16 november kommer president Niinistö och förbundspresident Steinmeier att besöka det tyska försvarsministeriet, där de får ta del av en presentation av modern försvarsteknik. Presidentparen kommer också att besöka den gamla staden i Unkel.

Förutom det gemensamma programmet kommer Jenni Haukio tillsammans med Elke Büdenbender att besöka sekretariatet för FN:s konvention om klimatförändringar (UNFCCC) och en lokal Unicef-lågstadieskola med fokus på barnens rättigheter. I skolan kommer de att få följa ett möte i barnparlamentet och träffa skolbarn.

Senast besökte president Niinistö Tyskland för att delta i säkerhetskonferensen i München i februari 2023. Tysklands förbundspresident Steinmeier avlade ett besök i Finland senast 2022.