President Niinistö på statsbesök till Island

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 50/2022
11.10.2022

Republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio avlägger statsbesök i Island den 19–20 oktober 2022.

President Niinistö för officiella diskussioner med Islands president Guðni Th. Jóhannesson i presidentens residens Bessastaðir onsdagen den 19 oktober. Presidenterna diskuterar bland annat Rysslands invasion av Ukraina, säkerhetsläget i Europa, Finlands Nato-medlemskap och det nordiska samarbetet. Dessutom träffar president Niinistö statsminister Katrín Jakobsdóttir och talmännen för Islands parlament.

Under eftermiddagen deltar president Niinistö och president Jóhannesson i en diskussion om Europas säkerhet och det nordiska samarbetet. Diskussionen ordnas på Islands universitet. Dagen avslutas med en middag med det isländska presidentparet som värdar.

Makan till republikens president Jenni Haukio har separat program under statsbesökets första dag. Efter de välkomstceremonier som ingår i statsbesök deltar hon i en paneldiskussion om förhållandet mellan litteratur, folklig tradition och nationell identitet tillsammans med makan till Islands president Eliza Reid i Nordens hus i Reykjavik. Dessutom besöker de Islands nationalmuseum.

Under statsbesökets andra dag bekantar sig presidentparet med den isländska naturen och med klimatförändringens konsekvenser för Island. På programmet står bland annat ett besök till glaciären Langjökull tillsammans med Islands presidentpar.

President Niinistö åtföljs under statsbesöket av ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist.

Senast besökte president Niinistö Island hösten 2014. Presidentparet avlade statsbesök i Island 2013. Islands president Jóhannesson och hans maka avlade statsbesök i Finland i maj 2018.

I år firas 75-årsjubileet för de diplomatiska förbindelserna mellan Finland och Island.